Indkøbskurv (tom)

Jan Guillou / Men ikke hvis det gælder din datterSpændingsbog
409 sider
E-bog
November 2014


Efter tretten år i eksil vender viceadmiral Carl Gustaf Gilbert Hamilton tilbage til Sverige for at få omstødt sin livstidsdom. Gennem sin gamle ven Erik Ponti havner han i en omgangskreds, hvor de nærmeste venner er tidligere oberst i Fremmedlegionen, Pierre Tanguy, og hans kone, chefpolitiinspektør Ewa Tanguy.

Både Carl Hamilton og Pierre Tanguy er fuldstændig overbevist om, at de aldrig nogensinde mere vil gribe til våben. Men det nye behagelige og fredelige liv får en brat afslutning den dag, en katastrofe rammer familien Tanguy.

Carl Hamilton anvender al sin gamle kunnen som spionchef, og Pierre mobiliserer vennerne fra Fremmedlegionen. Deres mål befinder sig i Saudi-Arabien.

MEN IKKE HVIS DET GÆLDER DIN DATTER er en dramatisk og aktuel bog, som problematiserer den uhellige alliance mellem USA og Saudi-Arabien i terrorisme-spørgsmålet. Storpolitiske intriger og private relationer krydser hinanden i en intens historie, hvor Jan Guillous thrillerhelte mødes.

Jan Guillou lader til at være tilbage med kampgejst i “Men ikke hvis det gælder din datter”, hvor der bliver skredet til handling og optimisme hos bogens hovedpersoner.
Børsen

Romanen er forrygende med tempo, temperament og thrillerromanens øvrige kendetegn, men også med skrappe kommentarer til både Sverige og Danmarks anti-terrorlove ... de private begivenheder og den nervepirrende redningsaktion er forbundet med verdenspolitiske begivenheder, og det er aldeles fremragende.
Jydske Vestkysten


Oversat af Anders Johansen
Omslagsillustration: Kaj Wistbacka
Omslagslayout: Arne Öström/Ateljén

Om e-bøger fra Modtryk:

Modtryks e-bøger forhandles via en række online-boghandlere, bl.a. Saxo.com, Riidr.com, iBooks, Bog & Idé, Bøger & Papir, BOGhandleren og Arnold Busck. Bøgerne er oprettet i epub-format, der er en åben og fri e-bogstandard, der kan læses af de fleste e-bogslæsere, dog ikke Kindle. Kindle-brugere kan konvertere e-bøgerne til mobi-format.
Bøgerne leveres med digitalt vandmærke.

Interview om udgivelsen


Jan Guillou om MEN IKKE HVIS DET GÆLDER DIN DATTER.

Hvad kan den amerikanske præsidentfamilie Bush’ transaktioner med det saudiarabiske kongehus dog have at gøre med, at en femårig pige forsvinder fra en børnehave på Kungsholmen?
Enormt meget, viser det sig i Jan Guillous nye roman, MEN IKKE HVIS DET GÆLDER DIN DATTER. Her krydser storpolitiske intriger og helt private relationer hinanden og væves sammen til en åndeløst spændende historie, hvor alle Jan Guillous thrillerhelte mødes: agenten Carl Hamilton, journalisten Erik Ponti, den tidligere fremmedlegionær Pierre Tanguy og politiinspektør Ewa Tanguy.
- Jeg tænkte ganske vist, at jeg havde sagt, hvad jeg har at sige om krigen mod terror. Men der var en ting mere at tilføje: Alle giver pokker i den her krig – så længe den ikke rammer dem selv, konstaterer Jan Guillou.
Som sædvanlig har han en del mere at fortælle end en spændende historie. Hovedpersonernes private dramaer og den nervepirrende vej frem mod klimakset er direkte forbundet med de verdenspolitiske begivenheder, vi dagligt læser om i aviserne – og dem, vi ikke læser om. For eksempel den uhellige alliance mellem USA og Saudi-Arabien, som journalister kun undtagelsesvis kommer ind på og i så fald udelukkende i bogform.
- Kendsgerningen er, at Saudi-Arabien står bag 90 procent af al islamistisk terror. Men i stedet besætter vi Irak og Afghanistan, og det skyldes de intime forbindelser, der gennem tredve år har været mellem familien Bush og det saudiske kongehus, siger Jan Guillou og uddyber:
- Da George W. Bush i halvfjerdserne hutlede sig igennem tilværelsen i Texas som alkoholiseret og yderst mislykket oliehandler på fallittens rand, dukkede der pludselig en saudisk bank op, der havde fået den idé, at den ville til at investere i oliefirmaer i Texas. Det blev starten på en række forretningsforbindelser, der har gjort familien Bush enormt rig og selvsagt også har været frygtelig frustrerende for dem, der har til opgave at arbejde mod terrorismen.
- Saudiaraberne tjener to herrer. Den ene er USA, og den anden er Gud, og de er illoyale over for dem begge.

Ville man kunne finde en person som den grotesk rige prins Ahmed bin Salman bin Abdul Aziz, der dør under mystiske omstændigheder i starten af historien, i virkeligheden?
- Ja, helt sikkert. I Saudi-Arabien er der 5000 prinser, som alle på en eller anden måde er i familie med hinanden. De 50 vigtigste, der står kongen nærmest, får en apanage på 500 millioner dollars om året.
- En af dem er en excentriker, der er vild med at bygge kopier af berømte bygninger – nøjagtig ligesom det slot, hvor klimakset i min roman udspiller sig. Han har både et Versailles og et Det Hvide Hus ...

Carl Hamiltons tilbagevenden til verdensbegivenhedernes centrum kommer lidt bag på alle dem, der troede, at hans rolle var udspillet i og med din forrige bog, Madame Terror ...
- Jeg troede længe, at han kun kunne fungere under den kolde krig, men så viste det sig jo, at han også udfyldte sin funktion i krigen mod terror, nemlig i ubådsmissionen i Madame Terror.
- Efter det var han stadig livstidsdømt og kunne aldrig vende tilbage til Sverige, men allerede inden jeg begyndte at skrive historien her, havde jeg fundet ud af, hvordan han kunne komme om ved det. Og da jeg så skulle bruge en spion på højeste niveau i min fortælling, passede han perfekt ind, og derfor kom han med igen.

En slags grande finale med andre ord, hvor dine forskellige hovedpersoner til sidst mødes, og trådene bliver knyttet sammen ...?
- Ja, måske. Jeg har i hvert fald vældig svært ved at forestille mig en fortsættelse på historien om Ewa Tanguy. Der går i forvejen tretten politifolk på dusinet i svensk litteratur, og jeg har ikke i sinde at trænge mig på med en hel serie om hende. Tre bøger må være nok.

Krigen mod terror er grundlaget for historien her, ligesom den er det for dine to foregående bøger, MADAME TERROR og FJENDEN I OS SELV. Hvordan udkæmpes den krig i dag?
- Omtrent på samme måde, som jeg skildrede i min sidste bog. Vi har ganske vist endnu ikke oplevet et stort justitsmord som det, jeg beskrev i FJENDEN I OS SELVv. Men lige nu er man ved at begå et lille, hvor tre personer sidder varetægtsfængslet efter at have givet penge til nogle organisationer, som Säpo ikke kan lide. Der er ingen beviser, men de får alligevel varetægtsfængslingen forlænget igen og igen, fordi alle jurister stikker halen mellem benene, så snart man siger ordet terror.
- Det kan ske, fordi de ikke tilhører den hvide, veluddannede, velstillede middelklasse. Hvis jeg var blevet mistænkt for samme lovovertrædelse, ville jeg aldrig være røget i fængsel.

Men ikke hvis det gælder din datter er ikke kun en politisk thriller – vi får også en ordentlig gang action hen mod afslutningen på gidseldramaet. Er det svært at skrive action?
- Nej, det er let! Det svære er at opbygge en troværdig optakt til actionafsnittene. Det kræver en enorm masse forarbejde, men så kommer belønningen, når jeg kan give mig til at beskrive, hvordan flyet nærmer sig målet, rampen går op med hvinende hydraulik, og faldskærmsjægerne står på tåspidserne og venter på det signal, der skal kaste dem ud til angreb i natten ...
- Det er jo noget, jeg selv har prøvet, dengang jeg skrev Hamilton-romanen INGEN MANDS LAND og var oppe at flyve med svenske faldskærmsjægere og sprang ud i stor højde for så at hænge i en faldskærm og drive med vinden. Bare man har prøvet det én gang, kan man når som helst finde det frem og bruge det.

Hvilke afsnit synes du er sværest at skrive?
- Kærlighedsforholdene. Både søde og problemfyldte kærlighedsscener er svære at beskrive. Hvad gælder de søde, det vil sige sex, er det så indsølet i porno i vores bevidsthed, at det næsten er umuligt at gøre så dejligt, som man egentlig gerne ville.
- Og hvad angår parforholdskoks, så er det et af litteraturens mest fortærskede områder. Hver eneste djævel har skrevet om det, og det er svært at gøre troværdigt og ikke klicheagtigt.

Historien her må vel, ligesom de allerfleste af dine bøger, have krævet meget research ...
- Ja, men en hel del havde jeg allerede styr på fra Hamilton-bøgerne. Denne gang måtte jeg først og fremmest læse en masse om amerikansk politik og om relationerne mellem USA og Saudi-Arabien.

Som læser kommer man også med til steder i verden, som du må have udforsket nøje, inden du skrev bogen?
- Åh ja. Jeg har for eksempel været meget i Rusland, men dengang jeg var i Sankt Petersborg, hed byen stadig Leningrad og var en helt anden. I dag er der så dyrt, at det i princippet kun er gangsterne, der har råd til at gå ud og spise (hvilket i parentes bemærket bliver Erik Pontis fald, fordi han bliver afsløret med en regning fra en restaurant, hvoraf det fremgår, at han har drukket vodka for 8.000 kroner, selvom det faktisk kun rakte til seks centiliter pr. mand).
- Nu tilbragte jeg sammen med min kone og forlægger, Ann-Marie Skarp, en weekend i Sankt Petersborg, hvor vi hyrede en guide, som blev sat grundigt ind i, hvad jeg ville skrive om: Hvor kunne en svensk admiral, der er flygtet fra Sverige, men bliver beskyttet af Rusland og er dekoreret med både Sankt Georgskorset og Ruslands Helt, tænkes at bo? Og hvis han fik besøg fra Sverige og ville vise sin gæst kunstmuseet Eremitagen, hvilken af salene ville han så vælge?

Du plejer ikke at forspilde chancen for at spidde diverse magthavere i dine bøger. Hvem går det ud over i den her historie?
- Faktisk ikke Sikkerhedspolitiet i hvert fald. De gør jo egentlig ikke noget forkert denne gang. Det gør medierne stort set heller ikke, selvom det er et forkert vinklet interview med Ewa Tanguy i formiddagspressen, der udløser hele kidnapningsaffæren. Hun lytter ikke til kloge venners råd, men hopper på den der med, at hun nok skal få teksten at se, inden den går i trykken, men glemmer, hvad man kan gøre med billeder, overskrifter, underrubrikker, mellemrubrikker og faktabokse ...

Hvis nu det her er din sidste thriller inden for overskuelig fremtid, hvad kommer din næste bog så til at handle om?
- Jeg kunne godt tænke mig at skildre 1900-tallet på en eller anden måde. Måske i form af en slægtskrønike om en europæisk familie fra 1901 til 2001. Det kunne udmærket handle om min egen slægt og dens skæbner i Frankrig, Tyskland, Norge og Sverige gennem to verdenskrige.

© Piratförlaget AB
Oversat af Anders Johansen

Andre udgivelser af Jan Guillou


 • 1968
Roman, Indbundet, 2017

 • Det Store Århundrede
Skønlitteratur
·Brobyggerne
·Dandy
·Mellem rødt og sort
·Ikke at ville se
·Blå Stjerne
·Ægte amerikanske cowboybukser

 • Det Store Århundrede - paperback
Skønlitteratur
·Brobyggerne
·Dandy
·Mellem rødt og sort
·Ikke at ville se
·Blå Stjerne
·Ægte amerikanske cowboybukser

 • Det Store Århundrede - mp3-lydbog
·Brobyggerne
·Dandy
·Mellem rødt og sort
·Ikke at ville se
·Blå Stjerne
·1968

 • Det Store Århundrede - Lydbog-download
Skønlitteratur
·Brobyggerne
·Dandy
·Mellem rødt og sort
·Ikke at ville se
·Blå Stjerne
·Ægte amerikanske cowboybukser
·1968

 • Det Store Århundrede - e-bog
Skønlitteratur
·Brobyggerne
·Dandy
·Mellem rødt og sort
·Ikke at ville se
·Blå Stjerne
·Ægte amerikanske cowboybukser
·1968

 • Korstogsserien - paperback
Skønlitteratur
·Vejen til Jerusalem
·Tempelridderen
·Riget ved vejens ende
·Arven efter Arn

 • Korstogsserien - hardback
Skønlitteratur
·Vejen til Jerusalem
·Tempelridderen
·Riget ved vejens ende
·Arven efter Arn

 • Korstogsserien - mp3-lydbog på cd
Skønlitteratur
·Vejen til Jerusalem
·Tempelridderen
·Riget ved vejens ende
·Arven efter Arn

 • Korstogsserien - e-bog
Skønlitteratur
·Vejen til Jerusalem
·Tempelridderen
·Riget ved vejens ende
·Arven efter Arn

 • Korstogsserien - Lydbog-download
Skønlitteratur
·Vejen til Jerusalem
·Tempelridderen
·Riget ved vejens ende
·Arven efter Arn

 • Korstogsserien - illustreret
Skønlitteratur
·Vejen til Jerusalem
·Tempelridderen
·Riget ved vejens ende

 • Hamiltonserien - paperback
Spændingsbøger
·Coq Rouge
·Den demokratiske terrorist
·I nationens interesse
·Dine fjenders fjende
·Den agtværdige morder
·Øje for øje
·Ingen mands land
·Den tabte sejr
·I Hendes Majestæts tjeneste
·En borger hævet over enhver mistanke

 • Hamiltonserien - mp3-lydbog på cd
Spændingsbøger
·Coq Rouge
·Den demokratiske terrorist
·I nationens interesse
·Dine fjenders fjende
·Den agtværdige morder
·Øje for øje
·Ingen mands land
·Den tabte sejr
·I Hendes Majestæts tjeneste
·En borger hævet over enhver mistanke

 • Hamiltonserien - e-bog
Spændingsbøger
·Coq Rouge
·Den demokratiske terrorist
·I nationens interesse
·Dine fjenders fjende
·Den agtværdige morder
·Øje for øje
·Ingen mands land
·Den tabte sejr
·I Hendes Majestæts tjeneste
·En borger hævet over enhver mistanke

 • Hamiltonserien - Lydbog-download
Spændingsbøger
·Coq Rouge
·Den agtværdige morder
·Den demokratiske terrorist
·Den tabte sejr
·Dine fjenders fjende
·En borger hævet over enhver mistanke
·I Hendes Majestæts tjeneste
·I nationens interesse
·Ingen mands land
·Øje for øje

 • Uden for serier - Jan Guillou
·Heksenes forsvarere
·Kommentarer
·Tyvenes marked
·Fjenden i os selv
·Men ikke hvis det gælder din datter

 • Uden for serier - Jan Guillou - e-bog
·Heksenes forsvarere
·Tyvenes marked
·Madame Terror
·Ondskaben
·Fjenden i os selv
·Men ikke hvis det gælder din datter
·Ordets magt og afmagt
·Den store afsløring
·Hamlon

 • Uden for serier - Jan Guillou - mp3-lydbog på cd
·Ondskaben
·Tyvenes marked
·Madame Terror
·Fjenden i os selv
·Men ikke hvis det gælder din datter

 • Uden for serier - Jan Guillou - lydbog-download
·Madame Terror
·Tyvenes marked
·Den store afsløring
·Fjenden i os selv
·Men ikke hvis det gælder din datter
·Ondskaben
·Ordets magt og afmagt.

 • Uden for serier - Jan Guillou - paperback & pocket
·Ondskaben
·Heksenes forsvarere
·Heksenes forsvarere
·Den store afsløring
·Tyvenes marked
·Tyvenes marked
·Madame Terror
·Madame Terror
·Fjenden i os selv
·Men ikke hvis det gælder din datter
·Ordets magt og afmagt