Ambrose Parry om Al kødets gang

Ambrose Parry er pseudonym for det skotske forfatterpar - den prisbelønnede krimiforfatter Chris Brookmyre og Marisa Haetzman, hvis kandidatafhandling om anæstesiens historie blotlagde meget af det materiale, som romanen bygger på. Brookmyre og Haetzman er gift.

 

AL KØDETS GANG foregår i Edinburgh i 1840’erne og er en barsk historie om en enestående og fascinerede periode i historien, hvor de medicinske landvindinger blev gjort ved learning by doing og stort engagement, stræbsomhed og mod, og hvor fattigdom og kampen for overlevelse gjorde dagliglivet til en brutal affære

 

Fortæl os lidt om serien: AL KØDETS GANG er første bog i en serie af historiske krimier, der foregår i Edinburgh i 1840’erne. I serien følger vi Will Raven og hans vej frem i lægeverdenen i Edinburgh, og vi følger Sarah Fisher, en tjenestepige med ambitioner om meget mere end husarbejde. Som lærling til den anerkendte fødselslæge  James Young Simpson er Will en ung mand med en lovende fremtid – hvis han ellers kan få lært at tøjle sine indre dæmoner. Den enerådige Sarah ved med det samme, at Will er lig med problemer, men en række mystiske dødsfald blandt unge, fattige kvinder tvinger de to til at arbejde sammen, for de har begge deres helt personlige grunde til at involvere sig i opklaringen.

 

Hvordan fik I ideen? Det var i forbindelse med, at Marisa skrev afhandling om lægevidenskabens historie med særligt fokus på brugen af anæstesi i 1840’erne på Edinburgh Royal Maternity Hospital. James Young Simpsons arbejde i byen og hans tilgang til sit virke samt hans meget farverige hjem var særdeles inspirerende for os begge to. I modsætning til de stive former og konduiten, der normalt er forbundet med en stor viktoriansk husholdning, var Simpsons hjem en kanal, hvorigennem hele Edinburghs liv kom flydende fra de fattigste patienter, der kom på klinikken til akademikere, kunstnere og aristokrater, der søgte hans råd eller gæstede hans hjem.

 

Hvad betyder det for serien, at den foregår i Edinburgh? På den tid var Edinburgh verdens centrum, når det gjaldt lægevidenskab, så bogen kunne sådan set ikke foregå andre steder. Edinburgh er en by af kolossal kulturel og videnskabelig betydning – vi synes, byen fortjener mere anerkendelse i dag. Det var også en by med store sociale forskelle, den voldsomme fattigdom og rå vold i Old Town i kontrast til de store, privilegerede husholdninger i New Town. Simpson bevægede sig hos både høj og lav, men bestemt ikke alle blev drevet frem af den slags medmenneskelighed og altruisme. Bogen fokuserer på byens dunkle sider, på afgrundene hvor prostituerede, englemagere og ågerkarle bevægede sig.

 

Hvorfor besluttede I jer for at arbejde sammen? Vi forestiller os, at vi ved at forene vores viden og kunnen kan skrive en bedre roman sammen end hver for sig. Chris leverer 20 års erfaring med storytelling, mens Marisa kommer med al sin viden dels fra sin forskning dels fra sin praktiske erfaring med anæstesi.

 

Hvordan er det så at arbejde sammen? For det meste harmonisk. Vi har begge to respekt for, hvad den anden lægger på bordet – helt bogstaveligt. Vi sidder ved køkkenbordet og diskuterer historien, og deler derefter skrivningen op imellem os ud fra, hvem der er bedst egnet til hvad. Så bytter vi og arbejder på hinandens bidrag.

 

Hvad er det værste og det bedste ved at arbejde sammen? Det bedste er, at vi begge to har tillid til, at den anden bidrager med noget, som vi ikke selv kan levere: Chris tager sig af tempo og plot, og Marisa kommer med detaljeret viden om retsmedicin og lægevidenskab. Det værste er, at Marisas detaljer omkring lægevidenskab og retsmedicin bliver ødelagt af Chris’ arbejde med tempo og plot.

 

Hvad er hovedtemaerne i AL KØDETS GANG? Den medicinske professions magt, og hvordan den magt kan være destruktiv. Anæstesiens fødsel og dens overraskende besvær med at blive anerkendt. Et gennemgående tema er også, hvordan kvinder (fattige som rige) havde begrænset adgang til uddannelse, og hvordan manglende rettigheder, når det handler om reproduktion, kontrollerede kvinder.