Horst & Enger om RØGSLØR

Hvordan vil I selv beskrive RØGSLØR?
Thomas: Det er en roman om skæbnesvangre valg, og om hvad desperation kan føre til, når et netværk af løgne først begynder at smuldre. Det er også en historie om, hvordan man bearbejder chok og sorg, og ikke mindst hvad man må gøre for at kunne komme på benene igen.

Jørn: I bunden af historien ligger der en cold case. Det gør romanen til en fortælling om, hvordan fortiden altid vil kunne indhente dig, og det minefelt du bevæger dig ud i, når du vælger at leve på en løgn.

 

I forhold til Nulpunkt, hvordan besluttede i jer for, hvor I skulle begynde og hvad RØGSLØR skulle handle om?
Thomas: RØGSLØR begynder egentlig akkurat der, hvor NULPUNKT slutter, bogstavelig talt med et brag, så det var i grunden et helt naturligt sted at starte. Mange læsere spekulerede på, hvad der var sket, og det måtte vi jo give dem et svar på. Lige præcis hvad RØGSLØR skulle handle om, tog lidt tid for os at finde ud af, men vi havde lyst til, at eksplosionen ikke bare skulle være en eksplosion ment til at skade flest muligt, men ment til at skade nogle helt bestemte. Og så handlede det blot om at finde en god motivation for akkurat dette.

Jørn: Samtidigt var det vigtigt at skrive en anderledes bog. NULPUNKT var en action-drevet og hæsblæsende historie om en seriemorder. I RØGSLØR bygges spændingen op på en anden måde, og historien er mere psykologisk drevet.

 

Hvor kommer inspirationen til RØGSLØR fra?
Thomas: Jeg tror ikke, vi kan sige, at RØGSLØR var inspireret af noget specielt. Det var mere et behov som voksede frem. Vi ønskede at finde et svar på eksplosionen, og så ville vi se, hvordan Emma Ramm og Alexander udviklede sig som karakterer.

Jørn: Ja, inspirationen ligger nok mest i at udvikle hovedkaraktererne, samtidig med at det altid er interessant med cold cases, da løsningen hele tiden har ligget under overfladen – eller bag et tyndt røgslør.

 

Hvordan har udviklingsprocessen været hos jeres hovedpersoner Emma Ramm og Alexander Blix?
Thomas: Begge karakterer var egentlig færdigudarbejdet ret hurtigt i vores hoveder. Vi ville gerne, at de skulle have en fælles, traumatisk fortid og en fælles fremtid i takt med at de blev mere og mere bekendt med hinanden. Nærmest et slags far/datter-forhold, men hvor begge går meget op i de sager, de arbejder med, ofte med livet som indsats. Jeg synes, de begge begynder at få flere lag som karakterer, og vi er jo ikke helt færdige med dem endnu.

 

Kan vi forvente flere bøger i serien Ramm & Blix?
Thomas: Vi arbejder for tiden på tredje bind i serien, så må vi se, hvad vi gør efter det.

 

Har I hver især en favoritbog for øjeblikket?
Thomas: Lige for tiden har jeg problemer med at læse noget i det hele taget, da jeg arbejder på to bøger samtidig, og til tider har en tredje i tankerne. Men den sidste bog, som gjorde indtryk på mig, var Blood Song af Johana Gustawsson.

Jørn: Katrine Engbergs Vådeskud kommer ikke ud på norsk før næste år, men i øjeblikket læser jeg den danske udgave. Hun vokser hele tiden som forfatter og formår både at underholde og skabe refleksioner. Det gør, at hun kommer til at blive et virkelig stort navn.

Læs mere om RØGSLØR her.