Q&A med Ian McGuire om NORDHAVET

Hvordan vil du beskrive Nordhavet? Hvilken slags bog er det?
Det er en litterær thriller. Det er historien om en morder på en hvalfanger i det 19. århundrede. Bogen handler om kampen mellem det gode og det onde, men også om hvad der adskiller mennesker fra dyr – hvis der er noget, der gør det.

Hvor kommer inspirationen til Nordhavet fra?
Mens jeg arbejdede på et andet projekt, faldt jeg over Arthur Conan Doyles dagbog, som han skrev, mens han arbejdede som kirurg på en hvalfanger fra Dundee. (På det tidspunkt var han 19 år og medicinstuderende, og ville gerne tjene lidt ekstra penge). Det gav mig idéen til at placere et mordmysterium om bord på en grønlandsk hvalfanger. Først var jeg ikke sikker på, om jeg overhovedet var interesseret i at skrive sådan en historie, men efter at have tænkt mere over det, voksede idéen frem. Nordhavet er ikke et Sherlock Holmes-mysterium, men idéen opstod i forbindelse med Arthur Conan Doyle.

Nordhavet fører os ind i en primal, umiddelbar og voldelig verden – overraskede du dig selv i din skriveproces?
For mig kommer de fleste overraskelser bagefter, når andre begynder at læse og reagere på bogen. Jeg tror ikke helt, jeg forstod, hvor mørk og foruroligende Nordhavet er, før jeg så, hvordan andre reagerede på den. Nogle af mine venner og kolleger begyndte at se på mig på en anden måde, efter de havde læst den!

Kan vi være så heldige, at der kommer en ny roman fra dig? Og i så fald, hvad handler den om?
Jeg skriver for øjeblikket på en roman, der finder sted i Manchester i 1867. Den begynder med en offentlig hængning af tre medlemmer fra Det Irske Republikanske Broderskab (en forløber til IRA, der stod bag terrorhandlinger i Storbritannien i 1970’erne og 80’erne) for mordet på en politimand fra Manchester. Hængningerne fandt sted i virkeligheden, men fortællingen fortsætter så med at forestille sig mulige konsekvenser, som involverer hævnangreb, spioner, mord, forræderi m.m.

Er du bekendt med nogle danske forfattere og det de har skrevet?
Jeg mødte Kim Leine på Edinburgh Book Festival for et par år siden, og jeg nød at læse Profeterne i Evighedsfjorden.

Hvad er den seneste bog du har læst?
V.S. Naipaul, In a Free State. Da Naipaul døde, fik hans nekrolog mig til at tænke, at jeg burde læse noget mere af det, han havde skrevet. In a Free State er virkelig god.

Hvilken bog er din yndlingsbog?
Jeg har tænkt meget på Tolstoj på det seneste, så jeg vil sige Krig og Fred, men hvis du stiller mig det samme spørgsmål i næste uge, er jeg sikker på, jeg vil give dig et andet svar. 

Læs mere om NORDHAVET.