Serier

Tove Alsterdal

Ådalenserien

Ådalenserien udspiller sig ved Ångermanelvens bred i et landskab, der er naturskønt, men som også bærer præg af en nu lukket industri. Nedlagte fabrikker ligger langs elven som åbne sår i landskabet. Hovedpersonen Eira Sjödin er vendt hjem for at arbejde ved det lokale politi – og for at tage sig af sin mor, der er på vej ind i demensens tåger. På godt og ondt kender Eira det område, hun arbejder i. Og det er ikke altid, det er let at skille fortiden fra nutiden.
Første bog i serien hedder Stormfald, og den blev kåret som Bedste Svenske Krimi.

Margaret Atwood & Howard Jacobson & Anne Tyler & Jeanette Winterson & Jo Nesbø & Tracy Chevalier & Edward St. Aubyn

Shakespeare i et nyt årtusind

Gennem flere århundreder er William Shakespeares skuespil blevet opført, læst og elsket over hele verden. Hver ny generation har genopdaget og bragt nyt liv til Shakespeare: som ungdomsfilm, musicals, japanske krigerfortællinger eller som litterære gendigtninger.

I anledning af 400-året for Shakespeares død skriver tidens største forfattere nye romanversioner af hans skuespil. Forfatterne har frie hænder til i Shakespeares ånd at genopfinde historierne for den nutidige læser, og det vil der komme meget forskellige fortællinger ud af.

Bøgerne er et led i en stor international fejring af William Shakespeare og udkommer foreløbig i 28 lande og på 22 sprog.

Mikael Bergstrand

Serien om Göran Borg og Yogi

Den midaldrende fodboldfan Göran Borg er midt i en nedtur: han er fraskilt, fyret og ved at tabe håret. Men der sker noget overraskende med hans midtlivskrise, da han på en ellers mislykket rejse til Indien møder han Yogendra Singh Thakur, kaldet Yogi. 

Det overrumplende møde med Indien, Yogi og den uventede kærlighed tvinger en bitter, midaldrende mand til at revurdere sig selv og sit syn på andre. Hvor de to første bøger i serien mest foregår i Indien, vender perspektivet i den tredje og afsluttende bog om de to venner, da vi her befinder os i Sverige i store dele af bogen, hvor Yogi får øjnene op for den svenske sindsro.

Serien om Göran Borg og Yogi består af DELHIS SMUKKESTE HÆNDER, TÅGE OVER DARJEELING og YOGI I ØSTERLEN.

 

 

 

 

Mark Billingham

Tom Thorne-serien

Kriminalkommissær Tom Thorne er en særlig mand – og på den måde en ikke usædvanlig hovedperson i en kriminalroman: Han er dygtig, men tager tit utraditionelle metoder i brug og er derfor mildt sagt ikke populær hos sine overordnede; han lever for sit arbejde, hans privatliv er nærmest fraværende, og han behandler ofte sine kollegaer ubehøvlet, fordi han kun tænker på den sag, han er i gang med at efterforske. Det lyder jo ikke videre charmerende, og hvis han så bare var idealist, kunne det måske hjælpe lidt på sagen. Men Thorne er sortseer – eller måske bare realist. Han gør sig ingen illusioner om, at han kan redde verden, at han kan beskytte samfundets lovtro borgere mod de lovløse, eller at sidstnævnte nødvendigvis er så forskellige fra førstnævnte. Måske derfor er han en pokkers god politimand – fordi han er menneskelig, og fordi han hele tiden kan overraske.

Mark Billingham siger selv om sin hovedperson: ”Jeg har altid ønsket, at han skulle være en person, der bærer fortidens hændelser med sig; som er mærket indvendigt og udvendigt af de sager og mennesker, der har formet ham.”

Benni Bødker & Karen Vad Bruun

Serien om Linnea Kirkegaard

Linnea Kirkegaard er en amerikansk uddannet retsantropolog og dansk født verdensborger, der til ikke mindst sin egen overraskelse pludselig befinder sig i et vikariat på Retsmedicinsk Institut i København, langt væk fra livet som efterspurgt international ekspert i det menneskelige skelet.

Normalt er hun med til at afdække massegrave i borgerkrigshærgede lande eller opklare spektakulære kriminalsager - i København er hun en overkvalificeret outsider. 

Romanerne om Linnea Kirkegaard tager udgangspunkt i den moderne virkelighed, hvor Danmark ikke længere er et beskyttet eventyrland, men på godt og ondt er en spiller på den internationale arena med bl.a. krigsdeltagelse i Afghanistan og Irak. Hvor fremmedhad, global politik og stadig nye former for grænseoverskridende kriminalitet skaber overskrifter og forandrer levevilkår.

Krimiserien har sit afsæt i den skandinaviske tradition for samtidsrealisme, men tilføjer et internationalt udsyn og engagement og lægger stor vægt på de stærke karakterer. Fra det gribende psykologiske portræt til den markante og skarptskårne type - og ikke mindst en stærk hovedperson. Linnea Kirkegaards faglige speciale giver indblik i en fascinerende videnskab, hvor det drejer sig om at gengive ofre og ukendte skæbner deres værdighed og menneskelighed, og hun besidder både den indfødtes intime viden og den fremmedes anderledes blik på tingene.

Læs mere på seriens egen hjemmeside.

Arne Dahl

Serien om A-gruppen

Rigskriminalpolitiets specialenhed for voldskriminalitet med internationale aspekter - bedre kendt som A-gruppen - består af en række kompetente og usædvanlige efterforskere, der finder nye veje og mønstre, når det ser allermest sort og kompliceret ud. I den originale og prisbelønnede serie om A-gruppen portrætterer Arne Dahl et land, der har mistet sin uskyld, et Sverige, hvor de internationale forbrydelser rykker tættere og tættere på.

På Arne Dahl hjemmeside kan man bl.a. finde forfatterens egne beskrivelser af hvert enkelt medlem af A-gruppen.

 

Arne Dahl

Serien om Opcop

Efter A-gruppens endelige nedlæggelse bliver Paul Hjelm headhuntet til en stilling - som leder af en ny, operativ - og der for hemmelig - operativ enhed under Europol med sæde i Haag og kontakter i alle hjørner af Europa. Med den erfarne svenske strisser i spidsen bekæmper Opcop international kriminalitet i en globaliseret verden, hvor kriminaliteten er grov og forbryderne mægtige. 

Flere af personerne i Opcopgruppen er kendt fra Arne Dahls populære serie om A-gruppen.

Kjell Ola Dahl

Serien om Gunnarstranda og Frølich

Den hostende, melankolske Gunnarstranda og den dameglade Frank Frölich – blandt venner kaldet Frankeren – udgør et højst umage par. Af og til er de ved at drive hinanden til vanvid, andre gange fungerer deres samarbejde uventet godt.
I serien optræder de både sammen og hver for sig i både Oslo og den store verden udenom i altid spændende, skarpsindige bøger med solide sidehistorier.

Arne Dahl

Serien om Berger & Blom

Sam Berger & Molly Blom mødes under sagen om den forsvundne Ellen Savinger. Allerede fra begyndelsen er der mistro mellem de to, men snart er de nødt til at stole på hinanden. De er politifolk, der inden længe ikke bare er på flugt fra fortiden, men også fra deres egne kolleger, og de må operere i lovens skyggezoner.

Serien om Sam Berger og Molly Blom er den nyeste serie af den succesfulde svenske krimiforfatter Arne Dahl. Her har han vendt blikket fra den store verden med internationale intriger og store persongallerier, som det var tilfældet i serien om A-gruppen og Opcop-serien, til den indre psykologi med fokus på to hovedpersoner i den koncentrerede jagt på en seriemorder.

Thomas Enger

Henning Juul-serien

Den røde tråd i Thomas Engers serie om Henning Juul er det påtrængende spørgsmål: Hvem er ansvarlig for, at Henning Juuls søn omkom i en brand?

Da læseren første gang møder Henning, er der gået to år siden den fatale brand. Henning er både fysisk og psykisk skadet og er først nu på vej tilbage til sit arbejde som journalist. Som serien skrider frem, kommer Henning nærmere og nærmere på svaret på sit spørgsmål – men også langsomt tættere på at få en tilværelse igen. 

Jane Gardam

Serien om Gamle Filth

Jane Gardams romantrilogi om livet i Det Britiske Imperiums tjeneste er historien om Sir Edward Feathers, hans smukke kone Betty og hans livslange rival Terry Veneering.

I tre fritstående ­romanperler med hver sin synsvinkel skildrer Jane Gardam disse tre personers liv og de særegne britiske manerer, klasseskel og fortielser. Med psykologisk dybde og subtil, britisk humor indkapsler Jane Gardam en gammel verdensorden og tegner et stort og vidtfavnende portræt af det 20. århundredes stormende fremmarch og det store imperiums afvikling.

Jan Guillou

Det Store Århundrede

Brødrene Lauritz, Oscar og Sverre Lauritzen mister tidligt deres far og må hjælpe til med at forsørge familien. Imidlertid sørger gode borgere for, at de tre drenge får en uddannelse, og i 1901 dimitterer de som diplomingeniører fra universitetet i Dresden. På tærsklen til en ny tid, hvor teknologiske fremskridt hersker, og hvor troen på en civiliseret fremtid uden krig og uretfærdighed er stærk.

I Det Store Århundrede følger vi brødrene Lauritzen og deres efterkommere gennem det turbulente 20. århundrede.

Jan Guillou

Korstogsserien

I det Herrens år 1150 fødtes Arn Magnusson til Arnäs som søn af stormanden Magnus og hans hustru Sigrid. Arn får den bedste uddannelse, tiden kan byde på, og trænes samtidig i brugen af bue og sværd. Da han møder kærligheden, resulterer det i, at han dømmes til  at gøre bod som tempelridder i det Hellige Land.
Arn bliver en Kristi stridsmand.

Korstogsserien er fortællingen om en epoke i Europas historie, og det er en fortælling om vold, kærlighed og gudstro og om kulturelle modsætninger, dumhed og fordomme.

Følg i Arns fodspor. Gør rejsen i virkeligheden - læs her.

Jan Guillou

Hamilton-serien

Det farligste våben, Sverige nogen sinde har haft: Carl Gustaf Gilbert Hamilton, bedre kendt som Coq Rouge. Greve og millionær, forhenværende Vietnam-aktivist, nu operatør med verdens hårdeste militære træning på en base i San Diego bag sig, men stadigvæk med hjertet til venstre for midten.

Hamilton-serien er en hæsblæsende agenthistorie og en fortælling om en verden i konstant forandring.

Keigo Higashino

Serien om Kusanagi og Yukawa

Den japanske krimiforfatter Keigo Higashino skriver mordgåder, der kun kan løses med logikkens og videnskabens hjælp. Han fik sit gennembrud med bestselleren DEN HENGIVNE HR. X, og han er en af Japans mest populære forfattere. Higashino skriver flere spændingsserier, og på dansk findes også serien om den tidligere skolelærer nu kriminalmand, Kyocgiro Kaga.

Serien om politimanden Kusanagi og den karismatiske fysikprofessor Yukawa blander en lang og velanset japansk tradition for fængslende puslespilskrimier og morbide, vildledende mordmysterier med en stor psykologisk indsigt i japanernes særegne tankemønstre, der selv i et moderne Japan er præget af en helt særlig høflighed, formel omgangsform og ældgamle idealer.

”I den japanske krimilitteratur er vægten af menneskelige relationer og følelsen af hengivenhed ofte katalysator for mord og mørke pagter mellem naboer eller kollegaer … Jeg forsøger at skrive bøger, som giver indblik i, hvordan japanere tænker, hvordan de forstår kærligheden og hadet,” siger Keigo Higashino. ”Nogle forfattere vil bevæge deres læsere, andre vil skrive smukke sætninger. Jeg vil have, at mine læsere igen og igen bliver overrasket af mine ideer og imponeret over, at en japaner har fundet på så bemærkelsesværdig en historie.”

 

Serien foregår i Tokyo og omegn.

Anne Holt

Serien om Selma Falck

Selma Falck er advokat – så længe det varer – og kendt i Norge for sin karriere i tophåndbold, sin sejr i Vild med dans … og for at have fået en skade i en håndboldkamp, der betyder, at hun ikke kan græde. Hvad folk ikke ved er, at Selma også er afhængig af at gamble. Stort. For det meste går det godt, men det er ikke for pengenes skyld, Selma spiller; det er for spændingens. I sin nye karriere som privatefterforsker får Selma hjælp af Einar Fallesen, en tidligere politimand, der er gået til bunds i samfundet og i sit eget mørke.

Anne Holt

Hanne Wilhelmsen-serien

Anne Holt er garant for bøger med både førsteklasses underholdning og noget på hjerte. Hendes serie om politikvinden Hanne Wilhelmsen er en klassiker i skandinavisk kriminallitteratur. Serien foregår i 1990’ernes Oslo, men føles lige så relevant og aktuel i dag, som da bøgerne blev skrevet.

Jørn Lier Horst & Thomas Enger

Ramm og Blix

Politikommissær Alexander Blix og journalist Emma Ramm har en fælles fortid, der binder dem sammen, og som får Blix til at give den unge journalist tips, selv når han egentlig ikke burde. 
Thomas Enger og Jørn Lier Horst har slået sig sammen om at skrive en højspændt krimiserie. 

Et højdepunkt i norsk krimilitteratur ... De to forfattere kan deres kram. - Jyllands-Posten

Jørn Lier Horst

William Wisting-serien

William Wisting er en dygtig politimand, men først og fremmest er han et godt og ordentligt menneske. Han er en omsorgsfuld og bekymret efterforsker uden høje tanker om sig selv med et samfundsengagement udover det individuelle, og han har en ægte interesse i sine medmennesker. Han er en erfaren politimand, der kender menneskesindets mørke. Han lever i et samfund i forandring, med udfordrende tider for norsk politi, og han gør sit bedste for at bekæmpe den kriminalitet, der truer med at overvælde os. En mand med samvittighed, integritet og menneskelighed - og tro på at han kan være med til skabe en bedre verden. Med andre ord: Sådan et menneske, vi alle både kender og sætter pris på.

Rækkefølgen i William Wisting-serien:

1: Nøglevidnet 
2: Felicia forsvandt
3: Når havet stilner
4: Den eneste ene
5: Natmanden
6: Bundfald
7: Vinterlukket
8: Jagthundene
9: Hulemanden
10: Blindgyde
11: Når det mørkner
12: Katharina-koden
13: Det inderste rum
14: Ond vilje
15: Sag 1569

Susanne Høeg & Margit Kiil Jørgensen

God latin

Serien God latin består af fire udgivelser, der samlet er et bud på et pensum for latin C. De to første hæfter i serien AUGUSTUS og CATUL opbygger det grammatiske grundlag, og AUGUSTUS rummer seriens grammatik.
 Med CATUL gives et eksempel på senrepublikkens digtning, mens seriens tredje hæfte OVID introducerer tidlig kejsertids digtning. I SENECA introduceres kejsertidens prosa.

Ud over serien God latin findes desuden KLOG PÅ SPROG – latin i almen sprogforståelse.

Anders Johansen

Raklos rejse

I trilogien Raklos rejse følger vi Raklos udvikling fra dreng til ung mand i et Europa under og umiddelbart efter 2. Verdenskrig.
Rejsen starter i det borgerkrigshærgede Jugoslavien, hvor Raklo - drengen fra JORDENS SKØD - og hans sigøjnervenner drager rundt med et cirkus, indtil de bliver først italienernes og siden tyskernes fanger og ender i kz-lejren ASKESLOTTET. - 3. bind foregår i Kølns ruiner i den første efterkrigstid, hvor Raklo sammen med sine venner flytter ind i en strandet flodbåd, HIMMELPORTEN.

Trilogien fik Danmarks Skolebibliotekarforenings pris i 2002, ligesom den var nomineret som det danske bidrag til den Nordiske Børnebogspris.

Jonas Jonasson

Serien om Allan Karlsson

Allan Karlsson har levet et lang og begivenhedsrigt liv. På Forrrest Gump-agtig vis har han fulgt skæbnen og taget hen, hvor tilfældighederne har bragt ham. Han har været indblandet i, og i nogle tilfælde været den direkte årsag til, mange af 1900-tallets betydningsfulde begivenheder. Lige fra Den Russiske Revolution til Reagans rumbaserede missilforsvar – og han er slet ikke færdig endnu.

Han har levet sit liv efter devisen: Det er, som det er, og det bliver, som det bliver, men umiddelbart før sin 101-års fødselsdag får han en iPad, og pludselig begynder han at interessere sig for, hvad der foregår i verden af stort og småt – mest småt. Men selv om Allan nu bliver overfaldet af virkeligheden, er han stadig gode, gamle Allan, der møder verdens ledere tilpas respektløst, og han gør stadig verden usikker bare ved at være til.

P.B. Kerr

Lampens børn

Serien om Lampens børn foregår i et forunderligt univers, hvor det magiske og fantastiske er en del af virkeligheden. Mennesker, engle og djinn’er lever sammen – det er bare menneskene, der ikke ved, at de er omgivet af personer med særlige evner. At være djinn betyder, at man har magiske evner og kræfter, og tvillingerne John og Philippa opdager, da de er 12 år, at de er djinn’er. Deres far er et helt almindeligt menneske, men deres mor er djinn, og de nedstammer fra en lang række af magtfulde djinn’er – en af de gode djinn-stammer, for alle djinn’er er bestemt ikke gode!

John og Philippa bliver bedre og bedre til at bruge deres kræfter til at forvandle sig til dyr og til at rejse på magisk vis – det klassiske flyvende tæppe bruges ikke længere, men djinn’er bruger stadig lamper som tilflugtssted – og ikke mindst til at opfylde ønsker. De kommer ud på en lang række farlige eventyr, hvor hele den kendte verdensorden er i fare, og selv om menneskene ikke opdager, hvor slemt det står til, er det op til John og Philippa at gøre noget … men når ens ønsker kan gå i opfyldelse, gælder det om at passe på, hvad man ønsker sig!

Philip Kerr

Berlin Noir

Berlin Noir-bøgerne foregår i Tyskland lige inden, under og efter Anden Verdenskrig. Seriens ubestridte hovedperson er den hårdkogte enspænder, privatdetektiv Bernhard "Bernie" Gunther, der via sine sager tager læseren med ned i den gruopvækkende nazistiske undergrund såvel som helt op i toppen af det tyske nazipartis ledelse.

Efter krigen er Bernie på flugt fra fortiden i Europa, og læseren kommer sammen med ham til nazisternes skjulested i Argentina og til Cuba i tiden før Fidel Castros overtagelse. Og det er historiens virkelige personer, der møder Philip Kerrs fiktive skikkelser i en serie, der stinker, oser og syder af en forgangen tids Berlin, Wien og Havana.

Bøgerne er baseret på Philip Kerrs uforlignelige research og serien er for længst anerkendt som et hovedværk i kriminallitteraturen.

 

Philip Kerr

Serien om Scott Manson

Serien om Scott Manson er skrevet af Philip Kerr, der især er kendt for sin Berlin Noir-serie om Bernie Gunther. Kulissen i serien om Scott Manson er britisk professionel fodbold, og hovedpersonen er naturligvis Scott Manson - en tidligere fodboldspiller, der har fået sin spillerkarriere ødelagt af en dom for en forbrydelse, han ikke har begået. Efter endt fængselsstraf har han skabt sig et nyt liv som træner for fodboldklubben London City.

Philip Kerr så professionel fodbold som den perfekte kulisse for en krimiserie: Det er en lukket verden med en tydelig opdeling af, hvem der er medspillere, og hvem der er modstandere, og så længe de bliver ved med at bide og fornærme hinanden – og gå i seng med hinandens koner – var der stof til nye historier.

Philip Kerr, der selv var livslang Arsenal-fan, skrev aldrig en bog uden først at have gjort en grundig research. Der er ikke langt fra fiktion til virkelighed, når Kerr ytrer sig om alt fra fodboldspilleres sportsovertro til UEFA’s beskidte metoder. Kerr skrev med lige dele kærlighed og forargelse over, hvad det smukke spil har udviklet sig til.

Gisa Klönne

Serien om Judith Krieger

Den både hårdkogte og sårbare Judith Krieger og hendes makker Manfred ”Manni” Korzilius færdes både i de store skovområder omkring Köln og inde i selve storbyen, og de møder både skattejægere, overklassefruer hippier, punkere, prostituerede og præster igennem den anmelderroste serie, der – udover at fortælle spændende krimihistorier - skildrer Tyskland af i dag.

Lene Kaaberbøl

Serien om Madeleine

Madeleine er ung, videbegærlig og ambitiøs og har ikke i sinde at lade sig bremse af tidens antagelser om kvindelig intelligens. Men i 1894 er retsmedicinske undersøgelser forbundet med frygt og fordomme, selv når de foretages af en anset læge som Madeleines far. At en ung kvinde beskæftiger sig med den slags er både skandaløst - og livsfarligt.

"Hårrejsende suverænt! ... en helt utrolig vellykket roman, der på en bund af gotisk uhygge beretter om en ung kvindes gryende emancipering i en tid, hvor videnskabelige fremskridt af mange blev betragtet som djævelens værk, tilsat et væld af overordentlig interessante medicinhistoriske facts – bravo!” Weekendavisen

Jens Lapidus

Stockholm Noir-serien

Stockholm Noir er en fortælling om Stockholms underverden, en mørk fortælling om narkotika, penge og magt - og om de mennesker, der befolker den verden, lige fra gangsterbossen til underhunden.

Bøgerne  i Stockholm Noir-trilogien er filmatiseret under navnene ”Snabba cash”, ”Snabba cash II” og ”Snabba cash – Livet deluxe”.

Jens Lapidus

Serien om Emelie og Teddy

Emelie Jansson er advokatfuldmægtig ved et af Stockholms ­største advokatkontorer. Najdan – bedre kendt som Teddy – er kommet ud af fængslet efter otte år. Han har bestemt sig for, at han aldrig mere vil i fængsel. Deres samarbejde sætter både Emelies karriere og Teddys forsæt på spil.

Serien om Emelie og Teddy skildrer et umage makkerpar og deres rejse gennem en mørk og ukendt del af det svenske samfund, hvor mennesker lever af og i forbrydelser.

Stieg Larsson & David Lagercrantz

Millennium-serien

Stieg Larsson skrev de tre første bøger i serien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist inden sin død i 2004. Både MÆND DER HADER KVINDER (2005) og LUFTKASTELLET DER BLEV SPRÆNGT (2007) modtog den skandinaviske krimipris Glasnøglen. I 2015 fortsatte David Lagercrantz serien med bogen DET DER IKKE SLÅR OS IHJEL, og fører dermed Stieg Larssons univers og karakterer videre.

Serien er udgivet i over 50 lande og har solgt mere end 100 mio. eksemplarer på verdensplan.

Åsa Larsson

Serien om Rebecka Martinsson

Erhvervsjuristen Rebecka Martinsson er født og opvokset i byen Kiruna i Nordsverige i et kristent miljø. Da hun flyttede hjemmefra for at læse jura, afskar hun imidlertid al kontakt med trossamfundet. Da en barndomsveninde bliver mistænkt for mord, må Rebecka imidlertid rejse tilbage til Kiruna, hvor hun flytter ind i sin farmors hus og efterhånden slår sig ned som anklager. 

Den rå natur omkring minebyen Kiruna, langt mod nord, er den fascinerende scene for bøgernes handling, og den er Rebeckas hjem - på godt og ondt. 

"Larssons bøger er fortællinger om snæversyn og indavl, om dødbringende sladder, fortielser og fortrængninger, om outsidere, skyld og forsoning, om tro og fanatisme, om hunde og om en overvældende, mørk og skæbnesvanger natur, som vi skal værne om." - forfatterweb

 

Lars Bill Lundholm

Stockholm-serien

I Lars Bill Lundholms fire Stockholmskrimier kommer læseren sammen med den haltende, stædige og intuitive Kriminalkommissær Axel Hake på en rundtur i Stockholms kvarterer: det mondæne Östermalm, det gamle arbejderklassekvarter Södermalm, Kungsholmen med politihovedkvarteret, og det tætte, turistede Gamla Stan.

 

Anders de la Motte

Skånekvartetten

Skånekvartetten består af fire selvstændige, psykologiske thrillers, der foregår i Skåne, hvor Anders de la Motte voksede op. I alle fire bøger kobles en ulykkelig hændelse fra fortiden sammen med nutidige begivenheder. 

Det er først og fremmest stemningen, der griber læseren. Ildevarslende, klaustrofobisk. Anders de la Motte kan som få andre drage læseren ind i en verden, hvor der hele tiden er en understrøm af fare og sorg. Det er dybt fascinerende. Han har stor empati for sine personer, selv dem der begår onde handlinger. Samtidig formår de la Motte at overraske læseren rent plotmæssigt. 

De stemningsfulde bøger i serien kan læses uafhængigt af hinanden.

Torben Munksgaard

Traum-trilogien

På Nørrebro i København ligger Café Traum. De små lokaler har tidligere huset en teaterscenografs værksted, og på caféens vægge hænger et dramatisk væld af masker som et vidnesbyrd om stedets fortid. En kop kaffe er således altid ledsaget af en venetiansk harlekinmaskes lumske smil, en afrikansk dæmons frygtsomt opspærrede øjne eller en afdød præsidents stivnede skraldlatter. Og hvis nogen skulle være i tvivl: Man kan aldrig vide, hvem eller hvad der gemmer sig bag.

Jo Nesbø

Harry Hole-serien

Kriminalbetjent Harry Hole. Enspænderen. Drukkenbolten. Enfant terrible i Oslo politidistrikts Drabsafdeling.
Harry Hole reagerer hurtigt på sit veludviklede instinkt, og det bekymrer ham ikke voldsomt, at han dermed ofte skal tilsidesætte sine overordnedes formaninger og overskride politiets beføjelser. Og han er dygtig. Nogle kan lide at arbejde sammen med den charmerende og klodsede, melankolske individualist med hang til selvplageri, andre kan slet ikke have med ham at gøre. Det er enten-eller.

Harry Hole er også et meget samvittighedsfuldt og varmt menneske. En ildsjæl, der efter bedste evne forsøger at tackle problemer med alkohol og kærlighed - og livet i almindelighed.

Jo Nesbøs serie om Harry Hole er kendt over hele verden, og i mere end tyve år har Harry Hole tryllebundet læserne. 

Læs hæftet 20 ÅR MED HARRY HOLE.

Håkan Nesser

Barbarotti-serien

Gunnar Barbarotti er svensk vicekriminalkommissær med italienske rødder og lever et stille liv i Vestsverige. Han er lidt af en enspænder, og så har han et løbende regnskab med Gud, hvis eksistens han ikke er sikker på.

Seriens andet bind, EN HELT ANDEN HISTORIE (2008) modtog Det Svenske Kriminalakademis pris for Bedste Svenske Krimi.

 

 

Håkan Nesser

Serien om Van Veeteren

Van Veeteren er kriminalkommissær i den fiktive by Maardam, der ligger et sted i Europa. I seriens løb trækker han sig tilbage for at blive antikvarboghandler, men ikke desto mindre vender han ofte tilbage til politiarbejdet, når hans tidligere kolleger kører fast.

To af bøgerne i serien, BORKMANNS PUNKT og KVINDE MED MODERMÆRKE, fik i henholdsvis 1994 og 1996 Det Svenske Kriminalakademis pris for Bedste Svenske Krimi, CARAMBOLE modtog Glasnøglen for Bedste Nordiske Krimi.

Alle bøgerne om Van Veeteren er filmatiseret med Sven Wollter i hovedrollen.

Efter mange års pause kunne læserne igen møde Van Veeteren i krimien DE VENSTREHÅNDEDES FORENING, hvor han får lejlighed til at opklare en gammel sag og tilmed møde Gunnar Barbarotti, hovedperson i Barbarotti-serien.

Kristina Ohlsson

Serien om Fredrika Bergman

Den introverte, violinspillende Fredrika Bergman er civilansat akademiker i politiet. Hendes baggrund vækker fra begyndelsen mishag hos kollegerne i Alex Rechts efterforskningsgruppe, som bl.a. inkluderer den macho Peder Rydh.

Som serien skrider frem, styrkes hendes partnerskab med Alex Recht i takt med efterforskningerne af mere og mere voldelige forbrydelser.

Kristina Ohlsson

Serien om Martin Benner

Martin Benner har stort set alt. Charme, penge, karriere, kvinder, et lille barn. Og så er der Lucy, hans partner på advokatkontoret - og indimellem i privatlivet.

Da han bliver opsøgt af en ung mand, der vil have ham til at se nærmere på sagen om seriemorderen Sara Texas, starter en lavine, der truer med at opsluge hele Martin Benners liv og eksistens. I  LOTUS BLUES og MIOS BLUES går turen fra Stockholm til USA i jagten på sandheden om Sara Texas - og ikke mindst i eftersøgningen af hendes forsvundne søn, Mio. 

DEN DER BANKER PÅ er en selvstændig fortsættelse af serien om Martin Benner. 

 

Ambrose Parry

Serien om Will Raven og Sarah Fisher

Ambrose Parrys serie af historiske kriminalromaner fra victoriatidens Edinburgh tilhører en sub-genre til spændingsgenren, som i de engelsktalende lande kaldes ”medical mystery”.

Seriens historiske ramme er en fascinerende periode i midten af 1800-tallet, hvor de medicinske landvindinger blev gjort ved learning by doing og stort engagement, stræbsomhed og mod, og hvor fattigdom og overlevelse gjorde dagliglivet til en brutal affære.

Seriens to karismatiske hovedpersoner er den unge læge Will Raven, assistent til den anerkendte fødselslæge James Young Simpson og Sarah Fisher, tidligere tjenestepige hos Simpson, nu – mod alle tidens normer – en form for protegé.

De medicinske og videnskabelige opdagelser i serien er baseret på virkelige begivenheder og personer. Fødselslægen James Young Simpson (1811-1870) levede og praktiserede i Edinburgh. Og inspirationen de til gruopvækkende plots er ligeledes hentet i historien.

Leif GW Persson

Palmetrilogien

Leif GW Persson binder an med et af Sveriges største traumer: mordet på Statsminister Olof Palme på Sveavägen i 1986. I seriens tre selvstændige bind lader han sine politifolk komme tæt på den famøse, uløste gåde.

Palmetrilogien er et mesterværk af klassisk spændings- og konspirationshistorie.

Leif GW Persson

Bäckström-serien

Evert Bäckström er det svenske politis redning, manden der kan opklare en sag så let som at klø sig i nakken og uden at anstrenge sin overlegne intelligens noget videre – hvis man spørger ham selv. Spørger man andre, er han imidlertid snarere lig med kaos, korruption og klager fra offentligheden. Men én ting er sikker: når den lille, fede antihelt er på banen, sker der ting og sager!

Læs Leif GW Perssons tekst om Evert Bäckström.

 

Anders Roslund & Börge Hellström

Serien om Hoffmann og Grens

Ewert Grens er politikommissær ved Stockholm Politi. Han er ramt af dyb sorg og skyldfølelse efter sin kones død og har trukket sig ind i sig selv. Det eneste han længere går op i er sit politiarbejde, som han går til med målrettethed og skarpe instinkter. Han har aldrig henlagt en sag uafsluttet.

Piet Hoffmann er ekskriminel civilagent, som er næsten afhængig af det adrenalin-rush, han konstant får i sit farefulde og risikable arbejde. Han har dog én akilleshæl: en familie han vil beskytte, koste hvad det vil.

Anders Roslund og Börge Hellström mødtes tilbage i 1998, da Anders lavede en dokumentarfilm om tilblivelsen af den kriminalitetsforebyggende organisation KRIS, hvor Börge arbejdede. Her opdagede de at de, trods mange forskelligheder, arbejdede godt sammen og kunne lide hinandens selskab. Dette blev starten på et unikt samarbejde med en stribe af anmelderroste udgivelser som resultat.

Roslund og Hellström har skrevet sig til tops på den svenske krimiscene og er blevet sammenlignet med Sjöwall & Wahlöö grundet deres politiske og samfundskritiske indgangsvinkler. Deres baggrund og erfaringer forenes på fornemmeste vis, og giver en detaljeret og brutal beskrivelse og indsigt i den kriminelle underverden.

Partnerskabet mellem Roslund og Hellström ophørte i 2017 med Hellströms død. Roslund har fortsat serien om Grens og Hoffmann alene.

Kristina Sandberg

Maj-trilogien

I Kristina Sandbergs prisbelønnede trilogi følger vi Maj, som i slutningen af 1930’erne er 20 år og netop gift med en mand, som tilfældet har valgt for hende. Vi følger hende op gennem 1940’erne og 50’erne, hvor husmoderrollen er et efterstræbt ideal og helt op gennem 1960’erne.

Trilogien er en stærk skildring af kvinders livsvilkår, en stor familiefortælling og historien om en kvindes sociale opstigning. Og det er en historie om samfundet set fra en hjemmegående husmoders dramatiske hverdag.

Sjöwall & Wahlöö

Roman om en forbrydelse

Maj Sjöwall og Per Wahlöö skrev mellem 1965 og 1975 de ti bøger, som udgør serien "Roman om en forbrydelse". Serien er en udødelig klassiker i nordisk kriminallitteratur, og bøgerne er oversat til mere end 30 sprog. 

I bøgerne følger vi Martin Beck der, som kriminalassistent i Rigsmordskommissionen, kaldes ud for at efterforske drab og bistå den lokale efterforskning i svenske politikredse.

Med ”Roman om en forbrydelse” som den overordnede serietitel, søgte Sjöwall & Wahlöö at illustrere serien som ét samlet værk på 300 kapitler med det svenske socialdemokratiske velfærdssamfunds svigt mod arbejderklassen og den lille mand som den overordnede forbrydelse. Hermed blev de to forfattere blandt de første til at promovere et politisk budskab gennem krimigenren, hvilket har haft enorm indflydelse på kriminallitteraturen, som vi kender den i dag.

Serien opnåede stor succes langt ud over Sveriges grænser: Maj Sjöwall og Per Wahlöö var de første ikke-engelsksprogede forfattere, der modtog den prestigefulde, amerikanske Edgarpris.

Geir Tangen

Serien om Gudmundsson og Skeisvoll

Første bog i serien om Journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll, MAESTRO, udgav Geir Tangen på eget forlag i Norge, men efter en overvældende modtagelse købte Norsk Gyldendal rettighederne både til den og til HJERTEKNUSER.

Begge bøger er nu solgt til udgivelse i 15 lande.

Johan Theorin

Ølandskvartetten

Øland ligger i Østersøen øst for Småland og er Sveriges næststørste ø. Myter og sagn trives hos befolkningen i den rå natur, der dominerer øen, og de påvirker stemningen i Ølandskvartetten. Den pensionerede skipper Gerlof er den gennemgående person i kvartetten, men bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

”Øland skifter fra årstid til årstid, både hvad angår klima og stemning, men også når det gælder antallet af besøgende på øen,” fortæller Johan Theorin. ”Om vinteren er der mennesketomt, om sommeren masser af mennesker. De skiftende årstider påvirker landskabet, menneskene og handlingen i de fire romaner.”

Carl-Johan Vallgren

Serien om Danny Katz

Danny Katz er computer- og sproggeni – og eksnarkoman. Carl-Johan Vallgren spinder i denne spændingsserie et stort og fintmasket net af intriger og går i dybden med de sider af mennesket, som ligger i en gråzone. Scenen er et nutidigt Stockholm, og karaktererne er komplekse.

SKYGGEDRENGEN og SVINENE møder vi både Stockholms overklasse og kulsorte undergrund.

Karin Wahlberg

Ekstad-serien

Ekstad-serien starter i efteråret 1953, hvor polioepidemien hærger i Sverige. På provinshospitalet i Ekstad får alle travlt – fra lægerne til sygeplejeeleverne. Men midt i travlheden er der alligevel plads til forelskelser, venskaber og fremtidsdrømme.

Ekstad-serien er et fremragende tidsbillede og en fængslende fortælling om menneskene på og omkring et hospital i en tid, hvor forholdene for især kvinderne begynder at forandre sig.

Minette Walters

Serien om Lady Anne af Develish

”Det er en ufattelig spændende periode i historien. Selv om der er kaos på grund af pesten, er det også en tid, hvor folk bliver tvunget til at forlade deres hjemstavn, fordi bønderne dør i stort antal, og grundlaget for stavnsbåndet bryder sammen. Det betyder, at der lige pludselig er en udveksling af viden, som man aldrig har set før på den tid. Den slags er fascinerende.”
- Minette Walters

 

I miniserien, der består af to romaner, følger vi adlen, bønderne, trællene og tjenestefolkene omkring godset Develish i Dorsetshire, da katastrofen indtræffer, og folk begynder at dø som fluer. Den selvstændige, modige og usædvanligt veluddannede Lady Anne af Develish træffer en række afgørende og dristige beslutninger, der måske vil redde det lille samfund fra bylder og smertefuld død.

Walters skildrer elegant og medrivende, hvordan uvidenhed om renlighed, medicin og verden uden for har indflydelse på de beslutninger, der træffes, og hvordan religionen på dette tidspunkt har udtalt magt over menneskers opfattelse af mening, skyld og straf, liv og død.

Eirik Wekre

Hege Tønnesen-trilogien

Eirik Wekres serie om Hege Tønnesen, en ung kvindelig efterforsker i Politiets Sikkerhedstjeneste i Oslo, er en højspændt thriller-trilogi om anslag mod Norges sikkerhed og rigdom.