Formater

 • 1. udgave
  1. udgaver
  Oktober 2019 ISBN: 9788770072212

  457 sider
  Oversat af Jesper Klint Kistorp
  Omslag: Sara R. Acedo

  Læs uddrag
 • E-bog
  E-bøger
  Oktober 2019 ISBN: 9788770072540

  Oversat af Jesper Klint Kistorp
  Omslag: Sara R. Acedo

 • Lydbog - download
  Lydbøger - download
  Oktober 2019 ISBN: 9788770072427

  Oversat af Jesper Klint Kistorp
  Omslag: Sara R. Acedo
  Indlæst af: Susanne Bonde
  Spilletid: 14:14

Nina Wähä

Testamente

Roman

En kraftfuld og stor roman om en mor og en far. Deres tolv børn – fjorten alt efter, hvordan man regner. Og en dyster familiehemmelighed.

TESTAMENTE er en stærk familiehistorie, der udspiller sig i den finske del af Tornedalen i 1980’erne.

Maren Uthaug om TESTAMENTE: ”Jeg er fuldstændig solgt.”
”Jeg er vild med det nordiske tungsind – især det finske (det må være mit sameblod, der har et kæmpe behov for mørke og dysterhed i vintermånederne). TESTAMENTE handler om en finsk familie med alt for mange børn. Historien er rå, nordisk og finsk i tonen og fuld af beske betragtninger. Jeg elsker den.”

 

TESTAMENTE har modtaget Sveriges Radios romanpris 2020. Juryens motivering lød:

”En voldsom familiehistorie fra den finske del af Tornedalen, hvor en fars mørke præger livet. Nina Wähä skildrer i TESTAMENTE intenst og farverigt, hvordan familiemedlemmernes liv på forskellige måder formes af denne arv.”

TESTAMENTE blev nomineret til den prestigefulde svenske litteraturpris, Augustprisen, i kategorien Bedste svenske roman 2019. Juryens motivering lød:

Med alle greb fra den mundtlige fortælletradition tager Nina Wähä læseren med til den finske Tornedalen og familien Toimi. TESTAMENTE fortælles af et kor af stemmer. Det er en historie om dyster familiearv, sorg og kærlighed, hvor hver enkelt person er en verden for sig.

Formater

 • 1. udgave
  1. udgaver
  Oktober 2019 ISBN: 9788770072212

  457 sider
  Oversat af Jesper Klint Kistorp
  Omslag: Sara R. Acedo

  Læs uddrag
 • E-bog
  E-bøger
  Oktober 2019 ISBN: 9788770072540

  Oversat af Jesper Klint Kistorp
  Omslag: Sara R. Acedo

 • Lydbog - download
  Lydbøger - download
  Oktober 2019 ISBN: 9788770072427

  Oversat af Jesper Klint Kistorp
  Omslag: Sara R. Acedo
  Indlæst af: Susanne Bonde
  Spilletid: 14:14

Anmeldelser

 • "Der blændes op for dysfunktionelle familierelationer i flot episk roman med både gammeldags og moderne fortælletræk. … Testamente er en "gammeldags" episk roman i emne, tema og struktur, men meget modernistisk i måden at fortælle på. En af de romaner, man i den grad fanges ind i og nødigt slipper før slutningen, og da med den blanding af både lettelse og savn, der kendetegner den fine og vedkommende litteraturoplevelse."

  Jyllands-Posten
 • "Bare navnet: Tornedalen. Det lyder af mørke, kulde, dybe skove, lidelse, eventyr; sådan er stemningen i TESTAMENTE … en saga skrevet af en forfatter, som elsker romankarakterer … TESTAMENTE undersøger noget interessant og besværligt i familiedynamikker: … At vi er dem, vi er, fra begyndelsen. Og at et traume kan være det eneste, der holder en samling vidt forskellige individer sammen. Eller kærlighed, i teorien, men sådan er det ikke her."

  Weekendavisen
 • "Nina Wähäs nye roman tegner et stærkt billede af en belastet familie, hvor børnenes arv efter faren er voldsom tung at bære … [et] overflødighedshorn af fængslende historier …"

  Svenskestemmer.dk
 • "Nina Wähä skriver en bred, mundtlig fortællende prosa, som inviterer læseren ind i en stor familie og dens besværlige arv … Samtidig med at romanen er en historie, som vi alle kan spejle os i, altså det med familien og dens diskutable sandheder, er romanen også en mere specifik historie om, hvad den store historie med krig, sult og flugt gør ved mennesker … De dystre hændelser til trods - ulykker, brande, død - er romanen ikke en tung og tragisk omgang, for Wähä har en let og lystig pen, der iscenesætter historien som et episk teaterstykke med forskellige akter."

  Kristeligt Dagblad
 • "Barsk og gribende familiekrønike …"

  Litteratursiden.dk
 • "Wähä skriver sindssyg godt og med sans for de mange detaljer. Det er alligevel imponerende at kunne lave så komplette fortællinger over så mange karakterer og samtidig koble dem alle sammen."

  Litfix.dk
 • "Med det fængslende sprog og de indlagte små teasere, bliver man som læser hele tiden nysgerrig på resten af romanen. Den dysfunktionelle familie bliver eminent beskrevet og man har svært ved at lægge bogen fra sig. Det er drama i det små men på et højt litterært niveau."

  Bibliotekernes lektørudtalelse
 • "Testamente er en arkivkasse af historie om både Finland i det 20. århundrede og de mange Toimi-børn. Bogen indeholder så mange facetter og hundredvis af historier vævet sammen i en imponerende og mangefacetteret historie, som er svær at ignorere. Jeg nåede både at elske og foragte nogle de mange familiemedlemmer og at sørge over dem, der kun nåede at være med så ganske kort. Testamente er en velskrevet og fængslende roman, som formår at holde læserens interesse fra start til slut."

  Bogblogger.dk
 • "Udover den overordnede historie og repertoire af dybe og psykologisk interessante karakterer, var jeg særligt vild med den meget tilstedeværende og til tider sarkastiske fortæller … burde du virkelig give dig i kast med Nina Wähäs mindre murstensroman og begive dig ud i 80’ernes grænseland mellem Sverige og Finland."

  Belletristik.dk
 • "Wähäs energi og rige fortælling har sin helt egen kraft."

  Göteborgs-Posten
 • "Jeg er lige fra begyndelsen fuldstændig opslugt, for Wähä kan virkelig skrive."

  Dagens Nyheter
 • "Det er fængslende i hver eneste lille detalje."

  Svenska Dagbladet
 • "Hun er så god, at jeg bliver vanvittig."

  Expressen
 • "Svenske romaners hyppigste motiv, den dysfunktionelle familie, trækkes i Nina Wähäs store roman ud til episke dimensioner."

  Aftonbladet
Se alle anmeldelser
+