For at gå videre skal du acceptere vores handelsbetingelser

Du har endnu ikke accepteret vores handelsbetingelserne.. Dette er nødvendigt, før du kan fortsætte.

Fortsæt uden at købe
Accepter

Vi har fri fragt på alle ordrer over 500 kr

Dyrepasser eller fangevogter?

Da jeg lærte, at koalahanner har to penisser, vidste jeg, at der ikke var nogen vej tilbage. Det var sidst i 2020, pandemien rasede, og jeg tilbragte alt for meget tid i Skansen Zoo i Stockholm med mine børn, eftersom det var det eneste børnevenlige sted, der var åbent.

På et tidspunkt prøvede jeg at tage et æstetisk billede af et rådyr (et advarselstegn i sig selv; at tage et smukt billede af et dyr i zoo). Jeg ville have det til at fremstå, som om rådyret var frit, men hegnet umuliggjorde det. På det tidspunkt gik det op for mig, hvor underligt et sted en dyrepark egentlig er. Og hvor underligt det må være at arbejde som dyrepasser. Jeg mener, selvfølgelig elsker de og bekymrer sig om dyr, ellers ville de ikke arbejde der. Men at arbejde med dyr og holde dem indespærret langt fra deres naturlige habitat er lidt som at søge job i et fængsel, fordi man elsker mennesker. Så – jeg besluttede mig for at skrive en bog om en dyrepasser.

Jeg begyndte med at læse om dyr. Jeg ville forstå, hvordan de lever, og hvordan de forstår verden. Jeg læste bøger af etologer som Frans de Waal, Carl Safina og Jane Goodall, lyttede til podcasts, så dokumentarer om dyr. Jeg marinerede mig selv i fakta om dyr for virkelig at forstå, hvor mærkværdigt det må være at være fanget i en dyrepark.

Undervejs lærte jeg tilfældigvis, at koalaer har to penisser, hvorfor zebraer er stribede, at elefanter kan høre regn på hundrede kilometers afstand, at den amerikanske nøddekrige kan gemme 10.000 frø på forskellige steder og et halvt år senere flyve rundt og finde hver eneste frø igen. Vidste du, at flåter er både blinde og døve? De får alt deres information fra én sans, og denne sans’ eneste funktion er at fortælle flåten, om der er smørsyre i nærheden eller ej. Det er det eneste, de ved om verden omkring dem. Det er en ydmyg tanke, som sætter spørgsmålstegn ved vores egen forståelse af verden.

Så jeg skrev en bog om den 32-årige dyrepasser Adam i Stockholm. En dag beslutter Adam, at han har fået nok, og at han vil forsøge at redde dyrene i stedet for at være deres fangevogter. ORDENTLIGE MENNESKER STJÆLER ELEFANTER er en bog, der udforsker det mærkelige forhold, som mennesker har til dyr og til at holde dem i fangenskab. Mest af alt er det en underholdende og hjertevarm bog om et følge sin mavefornemmelse, om kærlighed, venskab og om en forståelse, der går hinsides arter. Mit ønske var at skrive en historie, som var et barn Nick Hornby og Sir David Attenborough. Jeg håber, du bliver ligeså fængslet af bogen, som jeg blev af at lære om dyr – hvor meget vi har til fælles med dem, og hvor meget vi kan lære af dem. Og med fængslet mener jeg fængslet på den gode måde, selvfølgelig! Pas på jer selv! Og vær frie!

/ Peter

Kurv ( 0 )

Du har opnået fri fragt

Få gratis fragt ved at købe for yderligere 500,00 kr

Fri fragt ved køb for over 500 kr

29 kr

Blandet indkøbsordre

Forudbestilte bøger kan ikke købes sammen med almindelige bøger, ordrer skal placeres separat

29,00 kr