Krimier
Modtryk begyndte at udgive krimier i 1981 – lang tid før ordet ”krimibølge” var opfundet. Vi elsker krimier, der ud over at være underholdende også har hjerte og holdning. Hver forfatter har de deres stil og særpræg, for en krimi er nemlig ikke bare en krimi.
Stemningsdrevne krimier
Det sker, at det er svært at forklare, hvorfor en krimi er spændende eller uhyggelig – det er simpelthen noget med stemningen i bogen. Den fornemmelse, man får, af et miljø, en tid, et sted … Ofte får det læseren til at synes, at stedet, romanen foregår, er en slags hovedperson i fortællingen.
Politikrimier
Politikrimien er en af grundstenene i krimigenren. Kort sagt er det en kriminalroman, hvor hovedpersonen eller -personerne er politifolk. Ganske ofte er der mere end én politiansat i hovedrollen – det gælder for klassikere som Sjöwall og Wahlöös serie om Martin Beck og hans kolleger eller en nyere klassiker som Arne Dahls serie om A-gruppen – og det giver mulighed for at udforske de indbyrdes dynamikker i gruppen og for at skifte perspektiv mellem personerne og på den måde få et bredere billede af de forbrydelser, der efterforskes. Andre gange er politiefterforskeren en ensom ulv, der går dårligt i spænd med sin gruppe – Harry Hole er et oplagt eksempel.
Hårdkogt spænding
De hårdkogte fortællinger har altid eksisteret side om side med de mere hyggelige krimier. Der er ikke nødvendigvis tale om mere voldelige spændingsfortællinger, snarere om mere barske, mere rå og – og måske endda mere realistiske, mere tæt på den virkelige verden.