For at gå videre skal du acceptere vores handelsbetingelser

Du har endnu ikke accepteret vores handelsbetingelserne.. Dette er nødvendigt, før du kan fortsætte.

Fortsæt uden at købe
Accepter

Vi har fri fragt på alle ordrer over 500 kr

Med Morse i Oxford

Blandt krimigenrens udødelige (anti)helte indtager kommissær Endeavour Morse, kvindebeundrer, krydsordsløser og ynder af såvel små skarpe som store øl en central plads. For mange af os vækker navnet Morse umiddelbart associationer til Oxford, til colleges og pubber, til kontrasten mellem de hellige akademiske haller og det usleste i menneskets natur.  

Colin Dexter (1930-2017) var selv godt i gang med en universitetskarriere, da han i 1975 udgav den første bog om sin melankolske hovedperson, kommissær Morse (med det indtil sent i serien hemmelige fornavn). Den første bog, Sidste bus til Woodstock (1975), udspillede sig i omegnen af universitetsbyen Oxford, der blev skueplads for serien om Morse og hans noget mere jordbundne sidekick, Lewis. Makkerparret har for længst indskrevet sig i Oxfords lange litterære historie, der tæller skikkelser så forskellige som f.eks. Alice i Eventyrland-forfatteren Lewis Caroll og Dorothy Sayers’ gentlemandetektiv, Lord Peter Wimsey. Pudsigt nok er Colin Dexter ikke selv Oxford-uddannet – han er uddannet fra universitetet i Cambridge. 

Da Dexter påbegyndte serien i 1975, kunne han ikke ane, at han var i gang med at skabe en karakter, der i bogform skulle leve helt frem til 1999 – og som på tv skulle blive suverænt fortolket af John Thaw. Også Lewis i Kevin Whatelys skikkelse ramte klokkerent, og Whately fortsatte i rollen i tv-serien Lewis. Senest har tv-seerne kunnet følge Unge Morse (med originaltitlen Endeavour) med Shaun Evans som Morse.  

Med serien om Morse skrev Dexter en række skelsættende kriminalromaner, der med sin kombination af det pittoreske Oxford, en excentrisk detektiv og en moderne fornemmelse for det engelske klassesamfunds afgrundsdybe afstande både genoplivede og fornyede den klassiske engelske krimi. Persongalleriet spænder over driftige nyrige, dekadente adelige og snobbede akademikere, og Dexter har en skarp pen, når han udstiller dekadence og dovenskab i universitetsbyens smukke bygninger.  

Morse, der selv har studeret på universitetet, har både en sund skepsis og en vis mængde mindreværd i forhold til universitetets ansatte. Han er en dannet mand med forkærlighed for poesi, opera og krydsord, med afsmag for blod og vold, selv om det er det, der er blevet hans metier. Det er Morses skæbne altid at være udenforstående – i politiet er han en fremmed fugl, og i Oxfords akademikerklasse er han den mislykkede akademiker, der sprang fra. Han har taget sin outsiderposition på sig som et hædersmærke, men han er altid den, der står udenfor og kigger ind. Deri ligger den melankoli og misantropi, der kendetegner både Morse og hele serien om ham. Det er stemningsfulde krimier med masser af atmosfære og referencer til forfatterens (og hovedpersonens) store viden om klassiske myter, verdenslitteratur, kunst, musik og historie.  

Bøgerne om Morse udkom på dansk fra 1991 og frem, og nu er de for første gang tilgængelige i en lydbogsudgave, der er at finde på de fleste streamingtjenester. 

Kurv ( 0 )

Du har opnået fri fragt

Få gratis fragt ved at købe for yderligere 500,00 kr

Fri fragt ved køb for over 500 kr

29 kr

Blandet indkøbsordre

Forudbestilte bøger kan ikke købes sammen med almindelige bøger, ordrer skal placeres separat

29,00 kr