For at gå videre skal du acceptere vores handelsbetingelser

Du har endnu ikke accepteret vores handelsbetingelserne.. Dette er nødvendigt, før du kan fortsætte.

Fortsæt uden at købe
Accepter

Vi har fri fragt på alle ordrer over 500 kr

Mød lydbogsindlæser Paul Becker

Jeg er en ‘constant reader’ lige siden jeg fandt Kaptajn Marryats spændingsromaner i mine forældres reol. Fine gamle 1880’er-udgaver med gotiske bogstaver. Jeg skal da lige love for, at jeg hurtigt fik luret dem. Barndommens radioteater og vidunderlige oplæsninger af bl.a. Ove Sprogøe gjorde, at jeg tidligt besluttede mig for at blive ‘ham, der snakker i radioen’. Og det blev jeg så. Først i DR’s hedengangne speakerkorps, siden 28 år på TV 2 og Charlie.

Hvor mange lydbøger har du indlæst, og hvor længe har du arbejdet som “stemme”?

Jeg begyndte at indlæse i 1980, og er oppe på snart 800 bøger – i alle genrer. Har fået en lydbogspris for min indlæsning af Jonas Jonassons roman Den hundredårige, der kravlede ud ad vinduet og forsvandt.

Er der særlige ting du gør for at passe på din stemme?

Jeg er hysterisk med at undgå at blive smittet med forkølelse, corona m.m. Det er ikke altid blevet mødt med stor forståelse af venner og kærester.

Når du læser, er det så i et studie hjemme hos dig selv eller et andet sted? Og er der særlige ting, du altid har med dig i studiet?

Jeg har prøvet at indlæse hjemme, men det dur ikke. Der er alt for mange overspringshandlinger, og mine solsorte blander sig lystigt i alle indlæsninger, så jeg indlæser i professionelle studier. Jeg har ingen amuletter med mig i studiet, kun min favorit-skumgummi-pult og mit manus – på papir. Ikke iPad til mig, men papir, tak – overstrøet med mine små ‘nodetegn’ om pauser, temposkift, tryk m.m. Og så historien. Jeg læser altid bogen først og 'tager historien ind'.

Du indlæser et væld af bøger, og senest har du for Modtryk indlæst Mikael Niemis kæmpestore historiske roman STEN I SILKE. Romanen foregår på Pajala-egnen helt oppe nordpå i Sverige. Og der er både ord og vendinger på samisk, finsk-svensk og sange på finsk med i den bog. Hvordan finder du ud af, hvordan særlige ord skal udtales. Og hvordan gik det lige med de finske sange?

Åh, ja, suk, de finske sange ... Jeg er altid meget omhyggelig med at finde udtalen i ordbøger eller appen Forvo. “All the words in the world. Pronounced.” Det er lidt pral, ikke mindst med finsk-samisk. Men heldigvis fik Modtryk lusket den svenske lydbogsudgave ud af forlaget før tid. Den har forfatteren selv indlæst - og så var jeg igen på sikker grund; mit sprogøre fejler ikke noget. Niemi reddede mig ikke mindst, da jeg nåede til en ukendt, finsk vise. Som han sang. Og aha: Det er “Internationale”! Og så måtte jeg jo også bruge mit beskedne sangtalent, så lydbogslytteren ikke er lige så meget på spanden som jeg, da jeg første gang så den finske tekst.

Det er en fantastisk bog, så jeg er meget glad for at kunne indlæse den ordentligt.

Du har været Jan Guillous danske stemme i mange, mange bøger. Opstår der et særligt bånd mellem dig og en forfatter, du har arbejdet med i årevis?

Det kan der gøre. Jeg ved, at Arne Dahl har lyttet til mine indlæsninger og var meget begejstret. Og ikke mindst Mich Vraa, som castede mig til Vestindien-trilogien og har holdt sig til mig siden (når han altså ikke skriver om unge piger i sygeplejeuniform ...)

Før det store streamingboom var der ikke så meget fokus på indlæseren, hvordan er det nu at forholde sig til læserreaktioner og kommentarer til sine indlæsninger? 

Før det store streamingboom fik jeg skam en masse tilbagemeldinger i gammeldags breve fra glade lyttere. Nu er det jo mest i form af kommentarer på fx Mofibo og Saxo, og jeg sluger dem – både de sure og de søde, som der heldigvis er langt flest af. Nogle af mine kolleger undgår at læse dem for ikke at blive ked af det, men jeg har ikke spor mod kritik - bare den er konstruktiv.

Her til slut – har du et par anbefalinger af lydbøger, som du selv har indlæst? 

Det bliver svært at vælge, men fx Niemis forrige roman, At koge bjørn og selvfølgelig Guillous bøger, ikke mindst "Det store århundrede" – brobygger-serien, som mange kalder den, fordi første bind hed Brobyggerne. Og så to hjertebørn som Elizabeth Bergs Historien om Arthur Truluv og fortsættelsen, Miraklet i Mason, jeg kender ingen, der ikke er faldet for dem. Kleenex anbefales.

Kurv ( 0 )

Du har opnået fri fragt

Få gratis fragt ved at købe for yderligere 500,00 kr

Fri fragt ved køb for over 500 kr

29 kr

Blandet indkøbsordre

Forudbestilte bøger kan ikke købes sammen med almindelige bøger, ordrer skal placeres separat

29,00 kr