For at gå videre skal du acceptere vores handelsbetingelser

Du har endnu ikke accepteret vores handelsbetingelserne.. Dette er nødvendigt, før du kan fortsætte.

Fortsæt uden at købe
Accepter

Vi har fri fragt på alle ordrer over 500 kr

Nationalisme, identitet, kærlighed og sorg

”Da jeg først var kommet i gang med denne historie, gik det hurtigt op for mig, at den havde ventet på mig altid. Jeg ved nu, at den strømmer i mit blod – og at den har noget vigtigt at sige nutiden.”

Sådan skriver Keld Conradsen som indledning til TRAMPEMARCHEN, hans nye roman om identitet, nationalisme, kærlighed og sorg. Romanen er vokset ud af Conradsens egen familiehistorie og af hans opvækst i grænselandet. Alle romanens personer er fiktive, men de er vokset ud af samtidige kilder og historiske udlægninger, og flere af historierne er fortalt af Kelds onkel, der blev 103 år gammel.

TRAMPEMARCHEN handler om mennesker i Aabenraa i 1920’erne og 1930’erne, om klasseforskelle og nationale konflikter og hvad der gør livet værd at leve. Om Ståljosef, som er havnearbejder og kommunist og har udpræget kvindetække, og som rejser ned til den spanske borgerkrig, om den frigjorte Emma Jensen, som er sygeplejerske og anarkist og bliver hans kæreste og følger med ham. Om tyske onkel Rudolf, som kaster sig i armene på Hitler og bliver nazist sammen med det meste af det tyske mindretal, om danske onkel Harald, som frygter en invasion og kæmper imod.

Hele tiden hviler spørgsmålet om nationalitet tungt på romanpersonernes skuldre. Udefra set var det så let: ved Genforeningen i 1920 red kongen over grænsen på sin hvide hest, og så var det tabte danske land atter indsluset i riget. Men Genforeningen efterlod et tysk mindretal på den danske side af grænsen, der ikke nødvendigvis var lykkelige for den nye grænsedragning. Kort forinden havde cirka 26.000 unge dansksindede mænd været tvunget til at deltage i 1. Verdenskrig på tysk side – 4000 af dem faldt. Hele landsdelen havde lidt, og de nationale skillelinjer var trukket hårdt op.

Bedre blev det ikke, da nye politiske vinde begyndte at blæse fra syd i løbet af de kriseramte år i 1920’erne og 30’erne. En stor del af det tyske mindretal glædede sig over, at der med nazisternes magtovertagelse var udsigt til, at Sønderjylland igen ville blive tysk. ” Min farfar blev født i 1903 i Aabenraa som den næstældste af fem børn. Min oldefar var post, min oldemor hjemmegående. I hvor høj grad de var danske/tyske, ved jeg ikke, kun at de sendte deres yngste i dansk skole efter genforeningen.,” fortæller Conradsen om sin egen familiehistorie. ”Min farfar var dog tysksindet. Han blev uddannet lærer på seminariet i Niebüll syd for grænsen i 20’erne og var derefter lærer i Egernsund på den tyske kommuneskole. Som de fleste i mindretallet blev han nazist i 30’erne og Ortsgruppenleiter i Egernsund – hvilket vist svarer til den lokale partiformand. Håbet var at blive genforenet med Tyskland. Under krigen forsøgte han at melde sig frivilligt til den tyske hær, men blev afvist pga. et for kort ben (sygdom i barndommen). Sandsynligvis var han nazist til sin død i 1983 – han tog i hvert fald aldrig afstand og havde gemt de fæle bøger.” Selv er Conradsen vokset op dansk og har gået i dansk skole, selv om også hans mor kommer fra en tysk familie. ”Hvad min mor angår, så kommer hun fra en landsby lige syd for grænsen og var oprindelig helt og uproblematisk tysk. Min morfar var besættelsessoldat i Norge under krigen. Med den baggrund skulle man måske forvente, at vi børn var blevet sendt i tysk skole. Som jeg forstår det, ønskede mine forældre dog ikke at påføre os den splittelse, der ofte findes i mindretallene – rent bortset fra at min far aldrig har haft det godt med den formelle tyske stivhed og autoritetstro,” forklarer Conradsen om sin baggrund.

TRAMPEMARCHEN møder vi både tysk- og dansksindede, nazister og kommunister, de kampberedte og de konfliktsky. Vi møder også den store kærlighed og den sorg, der truer med at vælte mennesker helt omkuld.

Keld Conradsen har gennem hele sit forfatterskab haft øje for samfundsbevægelser og -strukturer. Da han i 2023 vandt DR Romanprisen var det for BYEN OG HAVET, en roman om at løse en gåde fra fortiden; en gåde, der sætter fortællerens eget liv i perspektiv, og TRAMPEMARCHEN er også en undersøgelse af, hvad forskellige mennesker har med i bagagen, hvilke valg, de træffer, og hvordan historiens store bølger og små skvulp alle påvirker os.

”Det tog mig otte år og adskillige vildfarelser at gøre bogen færdig. Men sådan er det med historier, når de kommer til verden – de følger ikke lineære veje,” siger Keld Conradsen, før han inviterer læseren med ind i en tidsperiode og en egn, der mere end noget andet har været med til at definere, hvad Danmark og danskhed er. TRAMPEMARCHEN er en historisk roman, men konflikter i grænseområder og mellem folkeslag er desværre ikke fortid.

Kurv ( 0 )

Du har opnået fri fragt

Få gratis fragt ved at købe for yderligere 500,00 kr

Fri fragt ved køb for over 500 kr

29 kr

Blandet indkøbsordre

Forudbestilte bøger kan ikke købes sammen med almindelige bøger, ordrer skal placeres separat

29,00 kr