Q&A med selveste Jan Guillou
I din nye serie om Hamilton & Ponti har de to legendariske romanpersoner samme alder som dig selv. Hvordan har det været at leve det meste af sin voksentilværelse (siden 1986) parallelt med sine romankarakterer – i dette tilfælde især Hamilton, men jo også Ponti?
Eftersom jeg skildrer alderdommens tiltagende skrøbelighed, så er det taknemmeligt at bruge en person som Carl Hamilton, der er kendt for at være det stik modsatte – spændstig, ung. På den måde kommer der noget humoristisk og komisk ind over i stedet for klagesang. Jeg fandt ud af, at Hamilton fyldte 65 – den svenske pensionsalder, og på den måde åbnede der sig helt nye muligheder.
Er der en bestemt tidsalder, du ville ønske du havde levet i, hvis ikke den nuværende?
Anden halvdel af 1700-tallet i Frankrig kunne være sjovt, forudsat at jeg hverken var født ind i ekstrem overklasse eller ekstrem underklasse.
Hele dit liv har du som debattør, journalist og forfatter blandet dig i den offentlige debat. Hvor trives du bedst: i modvind eller medvind?
I modvind som debattør, i medvind som forfatter (det er altid mere glædeligt med gode anmeldelser end med dårlige).
Du er kendt for at holde fast i skrivemaskinen og fyldepennen (som også spiller en vis rolle i Bedrag bedragerne). Hvordan har du det med den teknologiske og digitale udvikling, der sker i høj fart rundtomkring os?
Jeg kommer bagud på de mest upraktiske måder. Jeg kan ikke længere parkere bilen i Stockholm, og det ville være lettere for mig at købe en bus end en busbillet. Men computeren er jeg begyndt at bruge til research og mail.
Du har for længe siden etableret dig som en af de absolut bedst sælgende og mest populære forfattere i Sverige, og du har et vældig bredt repertoire og skriver både journalistik, familiekrøniker, historiske romaner, klummer og spionromaner. Er der en genre, du mangler at udforske?
Causerier om det lykkelige familieliv ligger mig fjernt.
Dine bøger får hele tiden nyt liv. Ondskaben er en klassiker i både Sverige og Danmark, der blev særdeles aktuel her i Danmark sidste år, og nu kommer der en ny tv-serie. Hamilton har været filmatiseret adskillige gange med forskellige skuespillere som Hamilton. Hvad er det ved dine bøger, der gør, at de bliver ved med at være aktuelle?
Jeg forsøger at placere mine historier i en samtid, som alle læsere skal kunne genkende. Mit forfatterskab bygger på realistisk indhold snarere end sproglige snirklerier og sproglig forfængelighed.
Kan du nævne tre bøger eller forfatterskaber, der har betydet noget for dig på tre forskellige tidspunkter i dit liv?
I barndommen: De illustrerede børnebøger af Elsa Beskow. I teenagealderen var det de frække og oprørske samfundssatirer af August Strindberg. Og Jan Myrdals politiske tekster, da jeg var en ung forfatter.
Hvad er et fun fact om dig, som folk ikke kender til?
Jeg samler på sommerfugle – det har jeg gjort siden jeg var barn, og gør det stadig.