Skarpe skildringer af Sverige i krise
De to mest segregerede byer i Europa er efter sigende Paris og Stockholm. Her kan man færdes trygt i store dele af indre by, mens forstæderne står i brand – groft sagt. Da Jens Lapidus som ung forsvarsadvokat for første gang stødte på unge, der ikke havde fremtidsdrømme om et almindeligt liv, gik det op for ham, at et skred var i gang.
Det inspirerede ham til debutromanen CASH, en spændingsroman om samfundets bagside og forbrydelsens ubønhørlige logik. Den barske skildring af de rå og hårdkogte miljøer blev kendetegnet for Jens Lapidus’ forfatterskab, der gav læserne et indblik i en fremmed verden af narkohandel, vold, broderskab og æresbegreber. CASH og de to efterfølgende bøger i Stockholm Noir-serien (ALDRIG FUCKE OP og LIVET DE LUXE) er både filmatiseret og sidenhen lavet som tv-serie i en opdateret udgave. Bøgerne gik deres sejrsgang i både Sverige og udlandet, og i en lang periode hørte bøgerne til de mest udlånte på fængselsbibliotekerne i hjemlandet. Men kriminaliteten i bøgerne var stadig afgrænset til forstæderne.
I VIP-RUMMET, der er første del af en serie med en lidt anden tilgang, skildres både bandeverdenen og advokatverdenen – i skikkelse af den advokatfuldmægtige Emelie Jansson, der arbejder i advokatfirmaet Leijon. De to verdener mødes, og nu er handlingen flyttet ind i centrum af Stockholm, hvor de unge og smukke går i byen.
Serien, der er kendt som Top dog-serien, udspiller sig i et Sverige, hvor det ikke længere er muligt at ignorere bandevolden. Jens Lapidus forklarer selv i et interview til dagbladet Information, at Stockholm er blevet “brutal som i det vilde vesten og en by, hvor de gamle regler ikke længere gælder.” Bandekrigene griber i større og større grad ind i almindelige menneskers hverdag. Skyderier på gaden går ud over uskyldige, og det er blevet umuligt at ignorere, at der er noget, der er gået skævt.
Emelies makker i bøgerne er Najdan, af alle kaldet Teddy, der i den første bog netop er blevet løsladt efter en lang afsoning. Han har lovet sig selv og sin familie aldrig at skulle i fængsel igen – men at frigøre sig fra det eneste liv, han kender, er sværere end som så. Hvordan bliver man en almindelig samfundsborger, når det eneste, man har prøvet, er at være kriminel? Og hvordan kan man overbevise unge, der ser op til en om, at der er andre og bedre måder at leve på? Teddy opdager det samme, som forfatteren Lapidus opdagede i sit arbejde med unge kriminelle:
“Det er værd at være opmærksom på, at volden og mordene ikke handler så meget om forretning som om unge mænd med æresbegreber, der let krænkes. Og når de krænkes, svarer de med vold,” fortæller han i et interview med Jyllands-Posten.
Det er den verdensopfattelse, Lapidus beskriver i sine bøger, samtidig med at han tegner et billede af et samfund, hvor kriminaliteten ikke kun findes nederst i samfundet, men også i den absolutte top. Korrupte advokater har fælles interesser med bandemedlemmer, og for Emelie er det et spørgsmål om at finde ud af, hvordan hendes egne opfattelser af etik og moral spænder af med at arbejde i et firma, der ikke altid har loven som højest rangerende følgestjerne.
“Hvis din krimi er en bil, taler vi om en toptunet svensk stationcar med mange hestekræfter, fartglad ekstraudstyr, kvikt automatgear og sindssygt hurtig acceleration, selv om den er fuld af hele det svenske samfund fra top til bund,” skrev Politikens anmelder i sin tid om VIP-rummet. Top dog-serien handler om Teddys forsøg på at komme ud af en negativ spiral og om Emelies forsøg på ikke at træde ind i den.
Jens Lapidus’ bøger er blottet for naivitet, og de er overbevisende i deres sproglige og fortællemæssige overskud. Den seneste bog i Top dog-serien er MR. ET, og den handler om, hvad der sker, når der opstår et magtvakuum – og om, hvordan en enkelt handling kan skabe dønninger i hele Stockholms underverden.