For at gå videre skal du acceptere vores handelsbetingelser

Du har endnu ikke accepteret vores handelsbetingelserne.. Dette er nødvendigt, før du kan fortsætte.

Fortsæt uden at købe
Accepter

Vi har fri fragt på alle ordrer over 500 kr

Alt om Millennium

Journalisten Kalle Blomkvist og en voksen Pippi Langstrømpe
Første gang vi møder Lisbeth Salander i Stieg Larssons banebrydende roman MÆND DER HADER KVINDER, introduceres vi til en ung, dragetatoveret, juridisk umyndiggjort kvinde, hacker og med sit helt eget syn på, hvordan verden hænger sammen og på, hvordan relationer til andre mennesker fungerer.
Anmeldere og læsere fik hurtigt øje på, at hun er en slags Pippi Langstrømpe som voksen. Over for Lisbeth placerede Stieg Larsson Mikael Blomkvist, en charmerende, dygtig og dedikeret journalist, som arbejder på og er medejer af det kritiske tidsskrift Millennium.
Lisbeth Salander strider mod alle regler for, hvordan en heltinde skal være, og måske netop derfor er hun så fascinerende. I romanen PIGEN DER LEGEDE MED ILDEN får vi svarene på, hvorfor hun blev som hun blev – det er en voldsom historie. I tredje bog LUFTKASTELLET DER BLEV SPRÆNGT afdækker Blomkvist de hemmeligheder, der knytter sig til Salanders fortid, og som stærke kræfter med vold og magt forsøger at begrave for evigt.

Lisbeth Salander genopstår
Mere end 10 år efter at Stieg Larsson døde videreførte David Lagercrantz Millennium-universet med endnu tre ekstraordinære bøger, og gjorde det dermed muligt for millioner af læsere verden over at følge Lisbeth Salander, Mikael Blomkvist, Erika Berger, Jan Bublanski, Sonja Modig og Plague ind i nye og sindsoprivende historier i Sverige og verden. Tidsskriftet Millennium har fået nye ejere, og Lisbeth Salander er om muligt endnu mere risikovillig, end hun har været tidligere. Som i de tre første Millennium-bøger har Lisbeth også i David Lagercrantz’ romaner sine helt egne dagsordener i alt, hvad hun gør, for i Lagercrantz’ Millennium er det som i Larssons: Lisbeths egen historie hænger uløseligt sammen med uretfærdigheder og vold, der begås mod kvinder overalt i verden.
Lagercrantz’ Millennium-bøger, DET DER IKKE SLÅR OS IHJEL, MANDEN DER SØGTE SIN SKYGGE og HENDE DER MÅ DØ bragte flere nye personer i spil, blandt andet kom Lisbeth Salanders tvillingesøster, Camilla, til at spille en afgørende rolle i en storstilet finale i romanen HENDE DER MÅ DØ.

Millennium i et nyt årti
I Karin Smirnoffs Millennium forlader historien storbyen og er draget højt mod nord i Sverige, hvor to trætte krigere, Salander og Blomkvist, genforenes i Norrland i romanen HAVØRNENS SKRIG. Smirnoff tager Millennium-serien ind i et nyt årti.

Mikael Blomkvist tager toget til Älvsbyn i Norrland for at deltage i sin datters bryllup, men af forskellige årsager tvinges han til at finde tilbage til sine rødder som undersøgende journalist. Og for resten er Millennium-tidsskriftet nu blevet en podcast.
Lisbeth Salander opholder sig i samme område. Hun er ankommet i et familiemæssigt anliggende, og her stifter hun bekendtskab med sin niece, Svala, et matematisk geni, der ikke kan føle smerte, og som ikke har haft den letteste begyndelse i livet. Svala er som snydt ud af næsen på sin faster. Og hun er parat til at gå over lig for at finde sin forsvundne mor.
Mikael og Lisbeths veje krydser hinanden. Sammen havner de i begivenhedernes centrum i den lille by Gasskas, hvor mørke kræfter udbytter de lokale og deres jord på jagt efter den store gevinst. Og hvor mænd fortsat hader kvinder. Og sådan hænger det hele sammen …

Om Havørnens skrig

Om Havørnens skrig

Da den lyse Norrlandssommer bliver til efterår, sætter Mikael Blomkvist sig på det nordgående tog for at deltage i sin datters bryllup i Älvsbyn. Brylluppet sætter gang i en række begivenheder, der får Mikael til at finde tilbage til sine rødder som gravende journalist.

Gemt for mediernes søgelys drives der rovdrift på naturens ressourcer i Norrland, nutidens vilde vesten, hvor skånselsløse virksomheder ikke skyer nogen midler i deres kamp for at få adgang til mineraler og landområder. I skyggerne opererer kriminelle bander, tiltrukket af den enorme strøm af nye penge, også de lokale politikere rammes af guldfeberen. De lokale rensdyrholdere og den oprindelige befolkning i Sápmi ser magtesløse til, mens deres verden ødelægges.
Det er her, vi genfinder Lisbeth Salander. Og nu krydser hendes vej atter Mikael Blomkvists. Sammen havner de i en nådesløs kamp på liv og død i Gasskas-området, hvor onde kræfter er på jagt efter den helt store gevinst. Og hvor mænd fortsat hader kvinder.

MÆND DER HADER KVINDER udkom i 2005. Nu, 17 år efter, tager Karin Smirnoff over og skriver videre på Stieg Larssons verdensberømte bøger om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Der er sket meget både i virkeligheden og i Millennium-universet. Men det store engagement i samfundets mest udsatte findes stadig, stærkere end nogensinde.

Millennium-serien er solgt i flere end 100 millioner eksemplarer verden over.

Bagom det nye Millennium-omslag

En tekst i et kunstkatalog førte til et venskab, der førte til et bogomslag. Forfatter Karin Smirnoff og kunstmaler Sara-Vide Ericsons rejse sammen tager fortsat uventede drejninger.

Glem alt om traditionelle krimiforsider. Forsiden til HAVØRNENS SKRIG af Karin Smirnoff er noget helt andet, og personen bag er Sara-Vide Ericson, en lysende stjerne på Sveriges kunstscene for samtidskunst.

Det startede i 2021, hvor Sara-Vide Ericson var den første kunstner, der udstillede på det nye Skellefteå Kunstgalleri. Sara-Vide kontaktede Karin Smirnoff for at høre, om hun kunne overveje at skrive et essay til udstillingskataloget. Karin sagde ja og skrev i prosa og poesi den følelse, kunsten fremkaldte i hende.

Da Karin Smirnoff til gengæld spurgte, om Sara-Vide ville overveje at male et maleri til forsiden af HAVØRNENS SKRIG, var det en ære for Sara-Vide, der selv er en ivrig læser af spændingsromaner, at påtage sig opgaven.

”I maleriet Passageren snor en hængebro sig over sort vand som en helix i natten, eller en DNA-spiral fra fortiden til fremtiden. At sætte foden på broen kræver al din balance, styrke og nærvær for at fortsætte fremad. For at være derude er udmattende, voldsomt og øredøvende – midt i stilheden. Vil den bære din vægt? Hvem er du, når du når den anden side? Tilskueren bliver ligesom hovedpersonen udsat for rytme, ydre kræfter og deres egen plads i historien. Ligesom når man maler eller skriver. I den bevægelse svinger man mellem at være ørnen, der strækker sit vingefang, og byttet fanget i kløerne,” siger Sara-Vide Ericson.

”Bogomslag er en kunstform i sig selv. Mange krimier ligner hinanden, men denne skiller sig ud. Sara-Vides kunst er altid stemningsfuld og spændende. Det er også rigtig sjovt, at vi kan samarbejde på forskellige måder ved at kombinere vores udtryksformer,” siger Karin Smirnoff.

Maleriet Passageren (olie på lærred, 150×230 cm, 2022) er i sin originale form en del af en større udstilling af Sara-Vide Ericsons værker, der senest kunne opleves på V1 Gallery i København.

Om Karin Smirnoff

Karin Smirnoff (født 1964) fører Millennium-stafetten videre med Havørnens skrig, der udkommer den i Danmark den 10. februar 2023. Bemærkelsesværdigt trækker hun tråde til Stieg Larssons tre Millennium-bøger og moderniserer ikke blot Millennium-universet, men også den samfundskritiske krimi, der med spændingsromanens fremdrift og motor stiller store og vigtige spørgsmål til den tid, vi lever i.

Karin Smirnoff er kendt for sin barske romantrilogi om Jana Kippo, der har høstet stor hæder og utallige læsere rundt om i verden. Lisbeth Salander og Jana Kippo har en del til fælles.
Smirnoff skriver som Larsson og Lagercrantz tre Millennium-romaner.

Om Stieg Larsson

Stieg Larsson (1954-2004) satte med sin banebrydende Millennium-trilogi nye standarder for kriminalromanen. Larsson arbejdede i 20 år for nyhedsbureauet TT, før han i 1995 grundlagde organisationen Expo og blev chefredaktør for tidsskriftet af samme navn. Han forskede i højreekstremisme og nynazisme og var en af verdens førende eksperter i antidemokratiske bevægelser.

Med trilogien om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, der indledtes med MÆND DER HADER KVINDER, satte Stieg Larsson sit umiskendelige aftryk på skandinavisk samtidslitteratur og kriminalromanen som genre. Bøgerne blev en hidtil uset verdensomspændende succes.

Stieg Larsson døde i november 2004, før det første bind i serien blev udgivet i Sverige.
Stieg Larsson skrev bøgerne MÆND DER HADER KVINDER (2005), PIGEN DER LEGEDE MED ILDEN (2006) og LUFTKASTELLET DER BLEV SPRÆNGT (2007).

Om David Lagercrantz

David Lagercrantz (født 1962) er journalist og forfatter og bor på Södermalm i Stockholm, som vi kender godt fra de første tre Millennium-bøger. Lagercrantz har tidligere skrevet flere romaner om ekstraordinære personer, og han har skrevet biografien om Zlatan Ibrahimovic, Jeg er Zlatan.

Lagercrantz byggede med tre storstilede romaner videre på Stieg Larssons Millennium-univers: DET DER IKKE SLÅR OS IHJEL (2015), MANDEN DER SØGTE SIN SKYGGE (2017) og HENDE DER MÅ DØ (2019).

Kurv ( 0 )

Du har opnået fri fragt

Få gratis fragt ved at købe for yderligere 500,00 kr

Fri fragt ved køb for over 500 kr

29 kr

Blandet indkøbsordre

Forudbestilte bøger kan ikke købes sammen med almindelige bøger, ordrer skal placeres separat

29,00 kr